FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meksiko: Enrique Pena Nieto proglasio pobjedu nakon izlaznih anketa

Autor: mvra
MEXICO CITY, 2. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Izborni stožer oporbenog kandidata Enriquea Pena Nietoa proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Meksiku nakon što su izlazne ankete pokazale njegovo vodstvo.

Enrique Pena Nieto, 45-godišnji kandidat Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) i bivši guverner ostvario je prednost od pet do 11 posto prema izlaznim anketama koje su nakon zatvaranja birališta u nedjelju objavile tri glavne televizijske kuće.

Ubrzo nakon objave rezultata izlaznih anketa šef njegove izborne kampanje Luis Videgaray proglasio je pobjedu.

"To je veliki uspjeh", rekao je Videgaray, koji se nada da će PRI osvojiti većinu i na istodobno održanim parlamentarnim izborima na kojima je približno 79,5 milijuna Meksikanaca biralo 500 zastupnika i 128 senatora. Ako PRI pobijedi i na parlamentarnim izborima, jedna stranka mogla bi imati predsjednika i apsolutnu većinu u parlamentu, prvi put od 1997.

Izlazne ankete pokazale su da je za Enriquea Pena Nietoa glasovalo 40 posto birača, a slijede ga Andres Manuel Lopez Obrador iz ljevičarske koalicije i Josefina Vazquez Mota iz vladajuće Nacionalne stranke akcije (PPAN).

Prvi službeni rezultati očekuju se u sljedećih nekoliko sati.

PRI je vladala Meksikom 71 godinu sve do gubitka na izborima 2000.

Enrique Pena Nieto je obećao vratiti sigurnost u gradove opustošene ratom narko kartela, ostvariti rast od poreznih prihoda i liberalizirati tržište rada. Pena Nieto planira i reformirati državnu naftnu kompaniju Pemex i otvoriti je stranim ulagačima.

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙