FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meksikanci biraju predsjednika i parlament

Autor: bnov
MEXICO CITY, 1. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Približno 79,5 milijuna Meksikanaca pozvano je na birališta u nedjelju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima kako bi odlučili žele li, kao što predviđaju ispitivanja javnog mišljenja, povratak na vlast stranke PRI u zemlji koju potresa nasilje vezane uz krijumčarenje drogom.

U utrci za predsjednika su tri glavna kandidata, a izbori će se odvijati samo u jednom krugu.

Enrique Pena Nieto, 45-godišnji kandidat PRI-a, bivši guverner, dobio je u zadnjim anketama oko 45 posto glasova, što je velika prednost nad suparnicima. Na vlasti od 1929. do 2000., stranku PRI osporava velik dio javnosti jer joj je povijest obilježena autoritarnom vladavinom i korupcijom.

Andres Manuel Lopez Obrador (58), bivši gradonačelnik Mexico Cityja (2000.-2005.) i kandidat za predsjednika 2006., predstavljat će koaliciju tri ljevičarske stranke. Svrstan na drugo mjesto u ispitivanjima, uvjeren je da će na kraju završiti na čelu što bi bila premijera za ljevicu u Meksiku.

Na posljednjem mjestu u ispitivanjima nalazi se 51-godišnja kandidatkinja Josefina Vazquez Mota iz vladine stranke, konzervativne Stranke nacionalne akcije dosadašnjeg predsjednika Felipea Calderona.

Više od 50.000 mrtvih u nasilju povezanom s krijumčarenjem droge moglo bi prevagnuti na izbornoj vagi, kao i rast siromaštva koji pogađa 46 posto stanovništva.

Parlamentarni izbori koji se održavaju istodobno trebali bi odrediti novih 500 zastupnika i 128 senatora. Ako PRI pobijedi na njima, jedna stranka mogla bi imati i predsjednika i apsolutnu većinu u parlamentu, prvi put od 1997.

Rezultati izbora bit će poznati rano ujutro u ponedjeljak.

Izabrani predsjednik dužnost će preuzeti 1. prosinca.

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙