FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović doputovao u službeni posjet Rumunjskoj

Autor: vmrs
BUKUREŠT, 1. srpnja 2012. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u službeni posjet Rumunjskoj gdje će nazočiti ceremoniji na kojoj će njegov rumunjski domaćin Traian Basescu potpisati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Josipović će se u Bukureštu u ponedjeljak sastati s predsjednikom Basescuom, premijerom Victorom Pontom, predsjednikom rumunjskoga Senata Vasileom Blagom te s predsjednicom Zastupničkoga doma Robertom Anastase.

Očekuje se da će u središtu razgovora biti bilateralni odnosi kao i skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Rumunjski parlament je 26. lipnja ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji, a da bi proces ratifikacije bio gotov, ugovor još mora potpisati predsjednik. Parlament je jednoglasno prihvatio odluku o ratifikaciji, s 378 glasova.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji prva je ratificirala Slovačka 1. veljače, a do sada su ga ratificirale i Mađarska, Bugarska, Italija, Malta, Latvija, Cipar, Litva i Češka.

Nakon ceremonije potpisivanja ratifikacijskog ugovora, Josipović i Basescu potpisat će i protokol o suradnji na području pravosuđa.

U utorak će Josipović govoriti na susretu rumunjskih i hrvatskih gospodarstvenika te posjetiti općine Lupak, Klokotiće i Karaševo u kojima živi hrvatska manjina.

(Hina) xvmrs ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙