FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunji ne znaju tko će ih zastupati na summitu EU

Autor: ilov
BUKUREŠT, 25. lipnja 2012. (Hina/APA) - Rumunjski predsjednik Traian Basescu i predsjednik rumunjske vlade Victor Ponta ne mogu se dogovoriti tko će od njih sudjelovati na summitu Europske unije krajem lipnja, a u spor se u međuvremenu uključio i parlament, objavili su rumunjski mediji.

Predsjednik Basescu uputio je pismo socijaldemokratskom predsjedniku vlade Victoru Ponti u kojem ga upozorava da bi njegovo najavljeno sudjelovanje na summitu EU moglo imati pravne posljedice.

Basescu tvrdi da predsjednik vlade može sudjelovati na summitu jedino ako ga izričito delegira predsjednik države, što međutim nije učinjeno. Stoga bi, naglašava Basescu, Pontin odlazak na summit značio kršenje ovlasti predsjednika.

TV postaja "Roomania TV" objavila je da je predsjednikovo pismo stiglo u ured predsjednika vlade 20. lipnja.

Summit EU u Bruxellesu održava se 28. i 29. lipnja i na njemu će predsjednici država i vlada EU raspravljati o prevladavanju gospodarske krize.

Ponta već nekoliko tjedana osporava predsjedniku pravo da predstavlja zemlju u inozemstvu.

Dok se Basescu poziva na ustavno pravo, Ponta tvrdi da će na sastanku u Bruxellesu biti riječi o gospodarskim, socijalnim i unutarnjo-političkim pitanjima, koja spadaju u područje odgovornosti predsjednika vlade.

Ponta je od parlamenta, u kojemu njegova vladajuća koalicija ima većinu, dobio preporuku da kao predsjednik vlade može predstavljati Rumunjsku na summitu EU.

Odnosi između predsjednika države i vlade nisu uređeni u više postkomunističkih država. Za razliku od većine zemalja s duljom demokratskom tradicijom u Europi, u kojima predsjednici države imaju uglavnom ceremonijalnu ulogu, u brojnim mladim demokracijama isprepliću se nadležnosti predsjednika i vlade.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙