FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija za zabranu upotrebe pesticida na bazi neonikotinoida

Autor: mbuj
ZAGREB, 23. lipnja 2012. (Hina) - Udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" zatražila je danas zabranu upotrebe pesticida na bazi neonikotinoida te postroženje nadzora nad trgovinom i upotrebom svih agrokemikalija, a naročito pripravaka koji mogu nanijeti znatne štete pčelinjim zajednicama.

"Neonikotinoidi su insekticidno aktivne tvari, koje su se pokazale djelotvornima u suzbijanju nametnika, međutim u isto vrijeme su pogubne za pčele, koje s njima dolaze u direktni dodir kroz tretman njihovog opasnog nametnika varoe, ali i indirektno kroz niz drugih mehanizama. Uz ostale tvari, biljke iz tla crpe i nerazgrađene neonikotinoide, koji kontaminiraju nektar, a u konačnici i med", navodi u priopćenju Zelena akcija.

Dodaje kako su istraživanja pokazala da se otrovnost neonikotinoida prema pčelama, u kombinaciji s pojedinim fungicidima široke upotrebe, može povećati i do 1000 puta.

"Osim neposredne opasnosti za pčele te otrovne tvari kontaminiraju i pčelinje proizvode. Kroz njih prodiru i u naša tijela, gdje se akumuliraju te zajedno s drugim tvarima uzrokuju niz štetnih posljedica po zdravlje", navodi Zelena akcija i napominje kako su uvažavajući upozorenja znanstvenika neke europske zemlje, primjerice Njemačka, Italija, Francuska i Slovenija značajno ograničile upotrebu neonikotinoidnih insekticida kako bi zaštitile svoje pčele. "S obzirom na veliku važnost pčela u proizvodnji hrane, mjerodavne institucije tih zemalja su dosljedno primijenile europsko načelo opreznosti", pa u Zelenoj akciji smatraju da bi slično trebala postupiti i Hrvatska.

Navode kako se kroz dugi niz godina bilježi značajno opadanje brojnosti pčela i pčelinjih zajednica u Hrvatskoj, kao i diljem svijeta. "Iako znanstvena istraživanja ukazuju na kombinirani utjecaj nekoliko uzroka tog vrlo opasnog trenda (nametnici, usjevi GMO-a, kemijska sredstva), brojni pokazatelji govore da bi pesticidi na bazi neonikotinoida mogli biti ključni uzrok", navodi Zelena akcija.

Ističe da se u Hrvatskoj najveći gubici pčela i pčelinjih zajednica bilježe u Slavoniji, što može biti u vezi s intenzivnom poljoprivredom uz koju ide i intenzivna upotreba pesticida. Za razliku od EU, kod nas njihova prodaja trenutno još nije ograničena samo na profesionalne korisnike, što znatno pogoršava situaciju. U Hrvatskoj je uvoz tih izuzetno štetnih insekticida i dalje dozvoljen, a njihova upotreba vrlo raširena i bez zadovoljavajućeg nadzora, tvrdi Zelena akcija.

(Hina) pp/xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙