FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: HGI više nije u lokalnoj vlasti u Tivtu

Autor: dram
PODGORICA, 31. svibnja 2012. (Hina) - Hrvatska građanska inicijativa (HGI) nije obnovila koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića nakon nedavnih lokalnih izbora u Tivtu te ne sudjeluje više u vlasti u tom gradu, gdje je hrvatska nacionalna zajednica i najbrojnija.

DPS je na lokalnim izborima osvojila 12, a SDP 5 zastupničkih mandata, dok HGI s četiri mandata nije ušla u koaliciju jer nije odustala od traženja jednog direktorskog mjesta, objasnio je čelnik lokalnog DPS-a Krsto Novosel čiju izjavu prenose u četvrtak podgorički mediji.

"HGI nije imala sluha za našu ponudu koja je bila korektna i u interesu grada i građana. Oni su našu ponudu odbili na naše žaljenje. Imali smo limite ispod kojih nismo mogli ići mimo stajališta naše stranke", rekao je Novosel novinarima komentirajući prijedlog koalicijskog sporazuma koji HGI nije prihvatila.

Predsjednica HGI Marija Vučinović na internetskoj stranici stranke je ustvrdila kako četiri mandata, koliko je na izborima dobila Hrvatska građanska inicijativa, vrijede više od onoga što je ponudio DPS. Ona je podsjetila na koalicijski dogovor postignut prije četiri godine prilikom zajedničkog formiranja lokalne vlasti po kojemu je HGI-u pripalo mjesto dopredsjednika općine i jedno direktorsko mjesto u javnim ustanovama. Stranka je dala dogradonačelnika, no čelno mjesto u jednom od gradskih poduzeća nije dobila ni do danas, a nije predviđeno niti u prijedlogu novog koalicijskog ugovora.

"Ne moramo po cijenu poniženja biti dio vlasti, jer imamo dostojanstvo i selimo se u oporbu", kazala je Vučinović dodajući da će HGI u Tivtu djelovati kako konstruktivna oporba.

Čelnica HGI izjavila je za podgorički dnevnik "Dan" od četvrtka kako ne smatra potrebnim izvijestiti vlasti u Zagrebu o novonastaloj situaciji i izlasku te stranke iz vladajuće koalicije na lokalnoj razini. Ona također nije isključila mogućnost da na sljedećim parlamentarnim izborima, koji se predviđaju na jesen, njezina stranka nastupi samostalno, a ne u sklopu vladajuće koalicije s DPS-om I SDP-om, kao do sada, kada je osvojila jedno zastupničko mjesto u crnogorskom parlamentu.

U HGI procjenjuju da samostalno mogu na prijeći izborni cenzus. "Potrebno je prijeći cenzus od 0,35 posto izišlih birača. Držimo da je to za nas dostižno i trudit ćemo se taj rezultat i dostići", rekla je Vučinić dodavši kako se "do izbora možda pojavi neka nova solucija, koja će biti prihvatljiva".

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙