FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: Milanović je trebao biti oprezniji s izjavama o mađarskom pravosuđu

Autor: vlar
ZAGREB, 29. lipnja 2012.(Hina) - Saborska zastupnica Jadranka Kosor (HDZ) ocijenila je danas kako je premijer Zoran Milanović u izjavama o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, trebao biti oprezniji jer se takve izjave premijera uvijek mogu tumačiti kao pritisak na pravosuđe.

Potreban je oprez u svakoj izjavi koja je vezana uz pravosuđe, jer se to uvijek može tumačiti kao pritisak ili omalovažavanje pravosuđa, osobito sudova, rekla je Kosor novinarima u Saboru, upitana za komentar izjave o nesreći u Mađarskoj, koju je Milanović dao novinarima jučer u Bruxellesu.

Ustvrdila je i kako je to "vrlo sklizak i opasan teren na kojemu se predsjednik svake vlade može debelo i nepovratno oskliznuti".

Upitana kako Europa može gledati na premijerove izjave, Kosor je odvratila kako "sigurno neće gledati s oduševljenjem", te posebno podsjetila na činjenicu da je Hrvatska i dalje pod monitoringom.

Ovakve se izjave, istaknula je, uvijek stavljaju u kontekst svega što smo ispregovarali u poglavlju 23.

"Moramo neprekidno misliti o tome da smo nešto potpisali, da smo se na nešto obvezali i da ako EK 30. lipnja 2013. konstatira da smo išli unatrag, da ćemo tada imati velikih problema", ustrvdila je.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak pri dolasku na summit EU-a u Bruxelles, govoreći o sudskom procesu koji se protiv Radimira Čačića vodi u Mađarskoj, da će Hrvatska poštovati pravomoćnu presudu, dodajući da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsku stranu nego što je slučaj u obratnom smjeru.

"Sjetite se drugog postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika. Hrvatsko državno odvjetništvo htjelo je podići optužnicu, a ja ne ulazim u detalje te optužnice, a mađarska strana je rekla da je to stvar nacionalne sigurnosti. Državno odvjetništvo je htjelo dokazati teško kazneno djelo, ali odnos mađarske strane je bio, ne zanimate nas, bez daljnjeg komentara", dodao je Milanović. Mađarsko državno odvjetništvo odbilo je prošle godne na zahtjev DORH-a ispitati Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Mađarske.

(Hina) xvl/xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙