FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon zatražio da Sirija poštuje obaveze

Autor: mtro
ISTANBUL, 31. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u četvrtak je u Instanbulu upozorio Siriju da mora primijeniti plan posrednika UN-a i Arapske lige Kofija Annana radi prekida nasilja u Siriji jer u suprotonom zemlja riskira katastrofalan građanski rat.

"Tražim od sirijske vlade da poštuje svoje obveze u vezi primjene Annanovog mirovnog plana" od 12. travnja koji se sustavno krši, rekao je Ban u govoru na Forumu partnera Saveza civilizacija, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

"Ubojstva one vrste kakva su se dogodila u Huli mogu Siriju odvesti u krvavi građanski rat, rat od kojeg se zemlja nikada neće oporaviti", kazao je glavni tajnik UN-a.

U pokolju u Huli u prošloga petka ubijeno više od 100 ljudi, među kojima mnoge žene i djeca. Međunarodna zajednica najoštrije je osudila masakr u Huli.

Ban je ocijenio da je oko 300 UN-ovih promatrača raspoređenih u Siriji "su oči i uši međunarodne zajednice" kako bi počinitelji zločina bili predani pravosuđu. "Nismo u Siriji kako bismo bili pasivni promatrači gnusnih zločina", kazao je.

Ujedno je odbacio mogućnost da se Sirija nalazi u sukobu muslimanske i kršćanske zajednice. "Na kraju svega je to ipak ona stara priča o tiranu koji se održava na vlasti", naglasio je.

Damask je zanijekao bilo kakvu upletenost u masakr u Huli i tvrdi da se radi o djelu terorista.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙