FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo branitelja: silovanima status civilnih žrtava rata

Autor: mvra
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ rekla je danas na radnom sastanku o ženama nad kojima je počinjen ratni zločin silovanja u Domovinskom ratu da u tom ministarstvu razmišljaju o izradi novog zakona kako bi se žrtvama silovanja mogao osigurati status civilnih žrtava rata.

Nađ je objasnila da civilne žrtve rata po sadašnjem zakonu, za razliku od vojnih, mjerodavnim tijelima trebaju dostaviti dokumentaciju staru tri mjeseca od završetka neprijateljstava, što je prepreka u dokazivanju statusa.

Na sastanku u Hrvatskome saboru, održanom u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Nađ je istaknula kako su zato razmišljali o novom zakonu ili izmjeni sadašnjeg zakona.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je pak da će od sljedeće godine biti "veći kapacitet za procesuiranje ratnih zločina".

Objasnio je da će se kroz izmjene Kaznenog zakona promijeniti ovlasti sudova, čime će se, kako je rekao, otvoriti prostor za progon najtežih kaznenih djela, a samim time i ratnih zločina i silovanja.

"Žrtvama se nikad ne može nadoknaditi, važno je da to napravimo što prije jer svaki dan je izgubljen dan", rekao je Miljenić.

Načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bjelić najavio je da MUP danas počinje izrađivati podbazu podataka žrtava silovanja.

Po njegovim riječima, do danas je zbog ratnog zločina procesuirano 9000 osoba, ali nije naveo koliko je među njima silovatelja.

Predstavnica Državnog odvjetništva Dubravka Čolak rekla je da su žrtve silovanja počele davati iskaze u Županijskome državnom odvjetništvu u Osijeku.

Upozorila je da je broj silovanja mnogo veći od broja žrtava te smatra da žrtve treba ohrabriti da daju iskaz jer je bez toga nemoguće dokazati kazneno djelo.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić upozorila je kako se još na neki način smatra da je ratni zločin silovanja sramota za ženu, a ne za počinitelja.

"To je ono s čime se trebamo obračunati, sudski i aktivistički", rekla je Pusić te upozorila da žene često "ne pokreću postupke i ne svjedoče zbog takvog dominantnog stava u društvu".

Po njezinu mišljenju, ista je razina ratnog zločina ubojstva i silovanja.

Sastanak o silovanjima žena u ratu održan je prvi put u 20 godina. "To je kasno, ali svakako bolje ikad nego nikad", zaključila je Pusić.

(Hina) xmvra ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙