FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati traže plaće i otpremnine za radnike Diokija

Autor: dduk
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske zatražili su danas od Vlade hitnu isplatu zaostalih plaća i otpremnina radnicima Diokija.

"Tražimo isplatu zaostalih plaća i otpremnina prema važećem Kolektivnom ugovoru, jer je to zadnje što radnici traže za sebe. Srećom, kapitalna imovina je ogromna, a ujedno jedan dio nekretnina spada u projekt od državnog značaja (LNG terminal) što je razlog više da država riješi sudbinu radnika na pošten način", kaže se u pismu Vladi triju sindikalnih središnjica.

Sindikalci najavljuju da u slučaju izostanka brze Vladine reakcije radnici Diokija neće mirno čekati odlazak na burzu rada.

Dioki je, podsjećaju, jedna od većih petrokemijskih tvrtki u okruženju, s godišnjim prometom od tri milijarde kuna, 850 radnika i godišnjim izvozom od približno 1,9 milijardi kuna te godišnjom uplatom u proračun od 350 milijuna kuna.

Dioki danas stoji, radnici ne rade i nije im isplaćeno zadnjih pet plaća, a 10 mjeseci ništa se ne proizvodi, kaže se u pismu. Ujedno se podsjeća da je tvrtka u poslovnoj blokadi zbog potraživanja vjerovnika i dobavljača, a situaciju je pogoršala Inina obustava dostave sirovine.

"Politika je Dioki dovela u ovu situaciju, od politike tražimo da je i riješi!", poručuju sindikati.

Kakav to zakonodavni i institucionalni okvir imamo kad jedna izvozno orijentirana proizvodna tvrtka mora propasti? Kakva su to pravila "pravne države" koja omogućavaju neplaćanje radnika?, pitaju sindikati.

Ne pristaju, kako navode, na odgovore kako je Dioki privatna tvrtka i tu država nema što raditi.

"Upravo država, točnije, političke elite ove države, omogućile su 'privatnim vlasnicima' da raspolažu prirodnim i proizvodnim resursima Hrvatske (i ljudskim sudbinama) kako hoće. Pa i da ponište znanje i rad generacija bivših i sadašnjih radnika i uspješno unište proizvodni sektor vođeni svojim uskim špekulantskim interesom", upozoravaju sindikati.

Vladi poručuju i kako su Dioki i deseci sličnih tvrtki i njena odgovornost te da od toga ne može pobjeći. "Naša sudbina test je vaše sposobnosti, odgovornosti i etičnosti", ističu tri sindikalne središnjice u pismu Vladi.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙