FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO osudio Milanovićeve izjave o Čačiću i mađarskome sudu

Autor: ista
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćio je danas da je šokiran izjavama predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića u intervjuu za RTL vezanim uz prometnu nesreću u Mađarskoj u kojoj je sudjelovao njezin prvi potpredsjednik Radimir Čačić, ocjenjujući da one "predstavljaju javni skandal kojim se ozbiljno narušava načelo trodiobe vlasti te grubi nasrtaj na vladavinu prava".

"Spominjala se pravomoćna presuda. Pravomoćna presuda je pravomoćna presuda. To nije presuda prvog stupnja u Kaposváru. Ne želim ja otežavati, ako ovo sad netko gleda, Čačiću poziciju, da podcjenjujem taj sud, ali ispada na kraju da je status hrvatske vlade u rukama jednog činovnika, službenika, suca prvostupanjskoga suda u Mađarskoj. To se može gledati na taj način, ali to nije vladavina prava. Vladavina prava nije pritisak na dugme. Vladavina prava je razgovor ovako kako sada razgovaramo smireno i razdvajanje etički neutralnog od etički bremenitog", izjavio je prekjučer premijer Milanović. HHO smatra spornim dio o sucu (sutkinji) prvostupanjskoga suda u Mađarskoj te ističe da je to podcjenjivanje tog suda, kompromitiranje pravnog sustava prijateljske susjedne zemlje, ali i više od toga.

"Bilo kakvo komentiranje nepravomoćnih sudskih postupaka u javnim sredstvima priopćavanja od državnih dužnosnika i nositelja vlasti kazneno je djelo prisile nad pravosudnim dužnosnikom iz čl. 309 KZ-a, za što je zaprijećena novčana kazna do stopedeset dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do šest mjeseci", navodi u priopćenju HHO.

Ako je sudbina ove hrvatske vlade "u rukama jednog činovnika, službenika, suca prvostupanjskoga suda u Mađarskoj, to je zato što su se sama vlada i njezin predsjednik neprincipijelno doveli u takav položaj", ocjenjuje HHO.

U HHO-u ističu kako su iznenađeni šutnjom sudbenih institucija, nevladinih udruga koje bi se trebale baviti vladavinom prava, ali ne i znakovitom šutnjom dijela medija.

"Da je ovako što izjavio visoki dužnosnik bilo koje prethodne vlade, zacijelo bi se pokrenula lavina osuda", smatra HHO.

"Gospodin Milanović ne može i ne smije biti zaštićen od kritike jer je ona preduvjet za demokratsko funkcioniranje društva. Reagiranje dijela medija i dijela stručne javnosti na najnoviji gaf premijera Milanovića ojačava nadu da hrvatsko društvo ima dovoljno snage za samoregulaciju i obranu temeljnih vrijednosti demokratskoga društva, stoji u priopćenju HHO-a koje je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Vladavina prava temeljna je pretpostavka za razvitak društva prožetog idejom i praksom ljudskih prava, navodi se u priopćenju.

"Ne, vladavina prava nije i ne može biti razgovor, ma kako javan. Vladavina prava je poštovanje zakona koji se podjednako primjenjuju prema svima, bez obzira na to je li riječ o vladinim dužnosnicima ili 'običnim' građanima. Vladavina prava iznad svega je poštovanje procedure i autonomnosti pravnih sustava", tvrdi u priopćenju HHO.

(Hina) pp/xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙