FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Intel o rastu internetskog prometa

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Tijekom ove godine web će ući u fazu u kojoj će broj mobilnih uređaja s pristupom internetu (u što se ubrajaju prijenosna računala, uključujući ultrabookove, pametni telefoni, tablet-računala, čitači itd.) premašiti brojku od sedam milijardi te će po prvi put u povijesti broj računala biti veći od broja stanovnika na Zemlji, podaci su međunarodne korporacije Intel koja je zbrojila i analizirala globalni internetski promet.

Rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.

"U fazi 'interneta stvari', koju karakterizira stvaranje količine informacija jednake onoj stvorenoj od početaka civilizacije do 2003., naglasak će sve više biti na kvaliteti korisničkog okruženja i kreativnosti korisnika, koji se više neće zadovoljavati jednostavnim 'konzumiranjem' sadržaja, već će željeti sudjelovati i u njegovu stvaranju", navodi se u priopćenju.

Prema Intelovim predviđanjima, do 2015. godine broj će se mobilnih uređaja udvostručiti i dosegnuti brojku od 15 milijardi. U prosjeku će za svakog korisnika postojati dva uređaja sa zasebnim IP adresama.

Budući da će stvarni broj korisnika narasti s dvije na tri milijarde, količina internetskog prometa nastavit će se povećavati - do 2018. će se utrostručiti te će biti veća od 4,8 zetabajta (4,8 puta 10 na 21) godišnje.

"Čak i danas svatko od nas generira otprilike jedan gigabajt podataka dnevno, a za tri godine ta će količina biti veća od četiri gigabajta, tj. otprilike jednaka količini podataka sadržanoj u dva dvosatna HD filma", ističe Intelov direktor za odnose s javnošću Pavel Svoboda govoreći o rastu internetskog prometa.

Zbog takvog će porasta, kako se procjenjuje, količina podataka koje treba pohraniti porasti za pedeset posto.

Iz Intela u priopćenju iznose i niz podataka o tomu što se dogodi na internetu u jednoj minuti - na globalnoj se razini prenese 639.800 gigabajta (GB) IP podataka; preuzme se 47.000 aplikacija; unese se više od dva milijuna upita za pretraživanje na Googleu (prije godinu dana taj je broj iznosio svega 694.455); pošalje se 204 milijuna poruka e-pošte (prije godinu dana svega 168 milijuna); 277.000 korisnika prijavi se na svoje račune na Facebooku; pogleda se 6 milijuna web-stranica; na YouTube se prenese 30 sati videozapisa te se reproducira 1,3 milijuna videozapisa; na Twitteru se pojavi 100.000 novih tweetova, a toj se mreži pridruži 320 novih korisnika; na Wikipediji se objavi šest novih članaka ili unosa; registrira se 1300 novih mobilnih telefona.

(Hina) xpp/xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙