FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša optužio Jankovića za blokiranje promjena

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. lipnja 2012.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša optužio je u utorak nakon sastanka s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka vodeću oporbenu stranku da blokira ustavne promjene koje bi vladi omogućile brže provođenje reformi za izlazak iz krize.

Cilj sastanka bio je utvrditi postoji li u parlamentu potrebna dvotrećinska većina za promjenu sadašnjeg zakona o refendumu. Po njemu, skupina zastupnika ili građana može pokrenuti zakonodavni referendum na kojemu se u parlamentu već doneseni zakon može poništiti, ako većina onih koji na njega izađu glasuju protiv zakona, i to bez obzira na broj sudionika.

Zbog tako labavih odredama zakona o referendumu, lani je na referendumu odbačena mirovinska reforma, a sličnu bi sudbinu mogle imati i neke reforme koje planira sadašnja vlada.

Koalicijske stranke predlagale su da se mogućnost zakonodavnog referenduma ograniči, pri čemu ga ne bi mogli pokretati zastupnici u parlamentu, nego samo 40.000 građana, a referendumski rezultat važio bi samo ako bi se na referendum odazvalo najmanje 35 posto od ukupnog broja birača.

Janša je nakon sastanka s predstavnicima stranaka rekao da se pokazalo da za takvo novo rješenje ne postoji dovoljna većina, jer bi ga u parlamentu trebalo podržati najmanje 61 od 90 zastupnika. Za blokiranje promjena Janša je optužio stranku Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića.

Janša je rekao da je predstavnik PS-a prijevremeno napustio sastanak, te da je predsjednik PS-a Zoran janković predlao da se nova pravila o referendumu primjenjuju tek s početkom 2015. godine.

"Slovenija će 2015. godine biti ili na brzom putu oporavka ili u situaciji u kopjoj je danas Grčka", rekao je Janša.

Jankovićeva stranka usprotivila se i brzoj promjeni ustava s unošenjem tzv. zlatnog fiskalnog pravila o uravnoteženosti javnih financija bez zaduživanja, što Janša smatra nužnim za postupni popravak slovenskog kreditnog rejtinga i sanaciju javnih financija u idućih nekoliko godina.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙