FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Sankcije EU-a će loše djelovati na nuklearne pregovore

Autor: vrad
TEHERAN, 26. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Sankcije Europske unije koje će 1. srpnja stupiti na snagu negativno će djelovati na nuklearne pregovore Irana i šestorice, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Postupci koji krše dogovor Irana i skupine 5+1 imat će negativan učinak na prihvatljivo rješenje" iranske nuklearne krize, rekao je Ramin Mehmanparast na tjednoj tiskovnoj konferenciji.

Iran i šestorica (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) nastavili su u travnju pregovore o iranskom nuklearnom programu pokušavajući pronaći diplomatsko rješenje nakon petnaestomjesečnog prekida, ali se nisu znatnije pomakli.

Nakon tri niza pregovora u Istanbulu, Bagdad i Moskva su se dogovorili da će 3. srpnja u Istanbulu nastaviti pregovore na razini stručnjaka.

Europski embargo na uvoz iranske nafte stupa na snagu 1. srpnja.

Kako navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA), europske i američke sankcije već su uzrokovale pad izvoza iranske nafte od 40 posto i sada Iran izvozi 1,5 milijuna barila na dan. No iranski ministar za naftu Rostam Gasemi zanijekao je pad iranskog izvoza.

"Mjere (EU-a) protiv iranskih nacionalnih interesa ostavit će dojam neprijateljstva prema našem narodu", dodao je Mehmanparast.

"Europskim čelnicima bi bilo bolje da razmišljaju o svojim nutarnjim problemima", kazao je, dodavši da će sankcije samo "naštetiti" vezama Irana i EU-a.

"Sankcije (Iranu) će povećati gospodarske i socijalne probleme europskih zemalja", dometnuo je.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙