FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen poziva Libiju da oslobodi predstavnike ICC-a

Autor: kgab
CANBERRA, 14. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - NATO se u četvrtak pridružio međunarodnim pozivima Libiji da oslobodi predstavnike Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su pritvoreni u Zintanu jer su navodno prokrijumčarili pisma sinu svrgnutog diktatora Moamera Gadafija.

Izaslanstvo ICC-a, na čelu s australskom odvjetnicom Melindom Taylor, zatočeno je od prošlog tjedna u Libiji gdje je doputovalo u posjet Gadafijevom sinu Saifu al-Islamu. Snage NATO-a pokrenule su zračne udare u Libiji prošle godine kako bi zaštitile civile tijekom pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Gadafi.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u Canberri kako se nada da će predstavnici ICC-a biti oslobođeni što je prije moguće. "Jako žalim zbog toga što su određene skupine u Libiji uhitile ili zadržale predstavnike ICC-a. Pozivam ih da oslobode te ljude što je prije moguće", kazao je on novinarima.

Skupine za ljudska prava, ICC u Den Haagu i austalska vlada zatražili su oslobađanje izaslanstva i priopćili su da bi oni trebali uživati diplomatsku zaštitu dok rade za ICC.

Međutim, skupine koje su zatočile izaslanstvo ICC-a nisu pod kontrolom središnje vlade u Tripoliju i žele držati sudske predstavnike u zatočeništvu još barem 45 dana dok ne istraže navodno uručivanje Saifu-al-Islamu pisama od Mohameda Ismaila, bjegunca koji mu je bio desna ruka.

Libijske vlasti, koje žele kod kuće suditi sinu svrgnutog vođe, podnijele su 1. svibnja podnesak u kojemu osporavaju nadležnost ICC-a za suđenje Saifu al-Islamu. Zatražile su od sudaca da "ponište" zahtjev ICC-a za njegovo izručenje.

ICC je 1. lipnja priopćio da Libija može odgoditi Saifovo izručenje sudu, u očekivanju odluke o njegovoj nadležnosti.

Gadafi, koji je četrdeset godina vladao Libijom željeznom rukom, ubijen je 20. listopada 2011. pošto su ga zarobili borci protiv režima. Saif al-Islam je jedini od njegovih sinova kojeg u svojim rukama drže bivši revolucionari.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙