FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 23. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

GOSPIĆ - Broj poginulih u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila rano jutros na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani porastao je na osam jer je jedna osoba naknadno pronađena mrtva na mjestu nesreće, doznaje se od ličko-senjske policije. Češki autobus je jutros oko 3,50 sati na putu prema Zadru iz još nepoznatih razloga probio zaštitnu ogradu, prešao u suprotni smjer i prevrnuo se na bok. U Općoj bolnici Gospić zbrinute su 44 ozlijeđene osobe od kojih je troje najteže ozlijeđenih dovezeno nešto prije 9 sati helikopterom u zagrebački Klinički bolnički centar Dubrava. U KBC Dubrava zadržana je 60-godišnja češka državljanka i za sada je stabilno, a dvoje djece je prebačeno u Klinički bolnički centar Rebro. U gospićkoj bolnici doznaje se da je angažiran sav postojeći medicinski kadar koji je odradio trijažu i obradu pacijenata te su sve ozlijeđene osobe zbrinute unutar "zlatnog sata". Ozlijeđeni putnici koji su ostali u gospićkoj bolnici stabilnog su stanja i dobro se oporavljaju, rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Bujević. Točan broj putnika u autobusu koji su iz Češke putovali na ljetovanje u Zadar još uvijek nije poznat. Uzrok prevrtanja autobusa i druge okolnosti trebali bi biti utvrđeni očevidom. Zbog prekida prometa u oba smjera autocestom A1 između čvora Gornja Ploča i čvora Maslenica, vozi se obilazno.

ZAGREB - Stravičnu nesreću češkog autobusa u kojoj je poginulo osam osoba, a 44 su ozlijeđene, Krizni stožer Ministarstva zdravlja ocijenio je hitnim slučajem prve razine koji zahtijeva pripravnost svih zdravstvenih službi. Ministarstvo zdravlja izvjestilo je prijepodne da su ekipe hitne medicinske pomoći stigle na mjesto događaja odmah po dojavi, u 3,55 sati, i zatekle više smrtno stradalih putnika češkoga autobusa. Ozlijeđeni putnici medicinski su zbrinuti i u roku od sat vremena prevezeni u Opću bolnicu Gospić, gdje im je pružena daljnja medicinska pomoć. U zbrinjavanje ozlijeđenih uključili su se hitni medicinski timovi iz Gospića, Karlovca, Ogulina i Zadra, a na mjesto nesreće odmah je pozvan i helikopter kojim je troje najteže ozlijeđenih putnika prevezeno u Zagreb, navodi Ministarstvo. Osobne podatke o stradalima i ozlijeđenima te informacije o njihovu zdravstvenom stanju Krizni stožer Ministarstva zdravlja dostavit će Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu koje će ih proslijediti obiteljima.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem uputio je predsjednicima oba doma češkog parlamenta izraze sućuti u povodu stradanja čeških putnika u prevrtanju autobusa na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani. „Iskreno me potresla vijest o prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Split, u kojoj su poginuli i ozlijeđeni vaši sugrađani. U mislima sa stradalima i njihovim obiteljima upućujem vam izraze sućuti i solidarnosti u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime. Svima ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak te povratak svakodnevnim aktivnostima", navodi se u sućuti predsjednika sabora Borisa Šprema.

ZAGREB - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i danas upozorava na opasnost od toplinskog udara u sljedeća četiri dana. Velika opasnost predviđa se u nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu. U utorak i srijedu bit će umjerena opasnost na srednjem i južnom Jadranu.Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" građane upozorava da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina te da se zadržavaju u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru. Također, treba paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postupan, da piju dovoljno tekućine, da jedu lako probavljivu hranu, nose prozračnu odjeću, obuću, šešir, pojačaju unos vitamina C, prilagode dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana i izbjegavaju tjelesni napor.Preporuča se izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, nošenje zaštitne odjeće i naočala, korištenje zaštitne kreme i ostala zaštitna sredstva.

Posebno su ugrožena djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

DUBROVNIK - U Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba pod naslovom od "Bukovca do Dulčića - Dubrovačko moderno slikarstvo "sa djelima iz Fundusa umjetničke galerije Dubrovnik. Riječ je o prezentaciji 12-torice dubrovačkih slikara od začetnika modernog slikarstva Vlaha Bukovca do velikog modernista Ive Dulčića, s djelima nastalim od kraja 19. stoljeća do 60-tih godina 20. stoljeća. Osim Bukovca i Dulčića predstavljeni su i Mato Celestin Medović, Marko Murat, Marko Rašica, Niko Miljan, Ignjat Job, Ivan Ettore, Josip Colonna, Branko Kovačević, Božidar Rašica i Gabro Rajčević.

DUBROVNIK - Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će 21. rujna ove godine u Beču u prestižnoj dvorani Musikverein. Po riječima ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra Pere Šiše ovo je još jedno zasluženo priznanje glazbenicima nakon brojnih turneja i nastupa po Europi i svijetu proteklih godina. Na programu bečkog koncerta su djela Mozarta i Beethovena, a orkestrom će ravnati Francesco La Vecchia.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙