FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Vajgl zgrožen prijetnjama energetskog lobija

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. lipnja 2012.(Hinas) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl izjavio je u petak da je zgrožen upozorenjima kako bi mogao biti tužen jer se protivi nastavku gradnje novog bloka termocentrale TEŠ 6 u Šoštanju, za mnoge spornog energetskog objekta čija se cijena procjenjuje na 1,3 milijarde eura.

Predočivši novinarima pismo kojim mu odvjetnik termocentrale prijeti odštetnim zahtjevom zbog sudjelovanja u kampanji slovenskih nevladinih udruga, Vajgl je rekao da su takve prijetnje tužbama njemu i ostalima koji se protive gradnji termocentrale na domaći lignit nedopustive.

"Potrebno je zaustaviti samovolju lobija i interesa koji su vrlo blizu kriminalu", rekao je Vajgl, dodajući da će s pismom kojim mu se prijeti odštetnom tužbom upoznati i predsjednika Europskog parlamenta.

"Aktivno se protivim gradnji šestog bloka termocentrale Šoštanj već najmanje 3 godine, uvjeren sam da je to nepotreban, opasan i skup projekt", rekao je Vajgl, dodavši da je takav pritisak na koji je kao eurozastupnik naišao u Sloveniji nedopustiv u svakoj europskoj demokratskoj državi.

Slovenska vlada nastavit će idućeg tjedna raspravu o prijedlogu da izda državne garancije u visini 440 milijuna eura, kako bi se gradnja novog bloka termocentrale u Šoštanju za koji je isporučilac glavne opreme francuski Alstom mogla nastaviti.

Dok je za vladu koja je do sada oklijevala s izdavanjem garancija glavni problem cijena koja je po nekim procjenama narasla na 1,3 milijarde eura, a mogla bi biti i veća, ekološke udruge navode da bi pristanak na nastavak projekta značilo da će Slovenija ostati "zacementirana" na sadašnjoj situaciji po kojoj 30 posto električne energije osigurava iz fosilnih goriva, domaćeg lignita, umjesto da se okrene prema obnovljivim izvorima energije i dodatnom smanjivanju ispusta stakleničkih plinova.

Francuska kompanija Alstom zaprijetila je da će prekinuti projekt ako država ne osigura jamstva kako bi se iskoristio kredit za termocentralu od 440 milijuna eura koji je odobrila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Vodstvo termocentrale Šoštanj tvrdi da bi u tom slučaju za investitora nastali dodatni troškovi od 500 milijuna eura, a cijeli bi projekt za pola godine bio zamrznut.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙