FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Autor: mtro
MOSKVA, 22. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji, posebice u Siriji, objavljeno je u petak u Moskvi.

Ruski predsjednik, kojemu je to prvo putovanje na Bliski Istok od kada se u svibnju vratio u Kremlj, u ponedjeljak će u Netanyi, sjeverno od Tel-Aviva, otkriti spomenik vojnicima Crvene armije koji su pridonijeli pobjedi nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Putin će zatim razgovarati s predsjednikom izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Shimonom Peresom. U utorak će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a zatim s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Tijekom tog posjeta Putin će otvoriti i ruski kulturni centar u Betlehemu.

Od početka pobune protiv sirijskog režima sredinom ožujka 2011. u represiji i sukobima vojske i pobunjenika poginulo je više od 15.000 ljudi, uglavnom civila, prema posljednjim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Prema podatcima Ujedinjenih naroda, više od milijun i pol ljudi u Siriji treba humanitarnu pomoć. Humanitarno se stanje pogoršava, upozorio je UN.

Neki analitičari drže da je Putinov posjet prilika za istraživanje terena oko Sirije, kako bi doznali što misle Izrael i Jordan o dolasku ruskih brodova u tu zemlju.

Sjedinjene Države su ovog tjedna ustvrdile da se Rusija sprema poslati tri broda za zaštitu sirijske luke Tartus, jedine ruske pomorske baze na Sredozemlju.

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙