FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 18. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U nastavku suđenja u slučaju Fimi media, u kojemu se bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, HDZ te još četvero tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija i punjenje HDZ-ovog "crnog fonda", bivši glavni tajnik i član predsjedništva HDZ-a Ivan Jarnjak rekao je kako je stranka plaćala račune za mobitel i kćeri Ive Sanadera. Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu Jarnjak je ispričao, da je jednom došao račun za telefon u iznosu od 120.000 kuna. Prisjetio se kako mu je blagajnica stranke tada rekla da ima puno službenih telefona i upozorila ga da se račun za mobitel plaća i za Sanaderovu kćer Petru. "Za nekoliko dana nazvao me Sanader i pitao me u čemu je problem. Rekao sam mu da su troškovi previsoki i da to nećemo moći izdržati, na što mi je on odgovorio 'ostavi, bez brige' ", kazao je Jarnjak. Svjedok je također ispričao da ga je vozač Vinko Lacić s kojim je često putovao, upozorio da se u stranci vrše isplate nekim ljudima mimo žiro računa stranke. O tome je, kazao je Jarnjak, pitao računovotkinju Branku Pavošević, a ona mu je rekla da njoj predsjednik stranke Ivo Sanader daje popis s iznosom novca i osobama kojima treba isplatiti taj nova, a da novac osigurava Mladen Barišić. Kazao je pritom kako je čuo i za isplate za neke medije, koje nisu mogle biti provedene preko žiro računa. Bilo je govora o TV Z1 i Osječkoj televiziji. Jarnjak rekao da Predsjedništvo HDZ-a nije usvojilo završni račun za 2005. i 2006. godinu. Objasnio je da je odluke o finacijsko-materijalnom poslovanju donosilo stranačko Predsjedništvo, ali ako bi predsjednik stranke to uvrstio u dnevni red. U suprotnom odluku je mogao donijeti samo predsjednik stranke. Za izvor plaćanja mimo žiro računa stranke Jarnjak je prvi put čuo kada mu je Pavošević rekla da će joj rizničar HDZ-a, šef carine Mladen Barišić dati novce za plaćanja po nalogu predsjednika. Spomenuo je situaciju kada mu je bivši ministar financija Ivan Šuker rekao; "ne bu dobro" za HDZ, jer je dobio informaciju da se na carini broje neki "penezi". Kada je kasnije pitao Šukera o tome, kazao mu je da o tome više ne bi razgovarao. Svjedok je ispričao i da su se sjednice Predsjedništva stranke prestale snimati kada je to zatražio Sanader i da su onda povremeno vodili zapisnike Sunčana Glavak i Josip Šarić.

ZAGREB - Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana Čermaka. Radovića se teretilo da je od poznanika tražio da prenese generalu Čermaku kako se želi sastati s njim i kaže mu da je za milijun eura spreman povući kaznene prijave i tužbu koje je podnio protiv njega, kao i da će - za najmanje 500 tisuća eura - prestati javno iznositi tvrdnje kojima Čermaka optužuje za ratno profiterstvo. Sudac Zorislav Kaleb u obrazloženju presude Saši Radoviću rekao je kako je na temelju iskaza svjedoka i pregledanih snimki utvrđeno da je 72-godišnji Radović počinio kazneno djelo ucjene. Iako je zakonom za to djelo previđena kazna od najmanje tri godine, Radoviću je ona ublažena zbog njegove dobi, statusa branitelja i dosadašnjeg neosuđivanja.

ZADAR - Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće Posedarja, održanim jučer, pobijedila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) za koju je glasovalo više od 45 posto birača. Tako će HDZ u novom sazivu Općinskog vijeća od 13 mjesta imati 7 vijećnika, koliko ih je s te liste bilo i u prošlom sazivu. Druga, po broju osvojenih glasova, je lista HNS-a s 3 vijećnika. Po jednog vijećnika imat će HSS, te nezavisne liste Zorana Nekića i Luke Zubčića. Prag nije prošla lista HSP-a dr. Ante Starčević. Na glasanje je jučer izašlo oko 50,1 posto birača, a nije zabilježena nijedna nepravilnost. Vlada je Općinsko vijeće Posedarja raspustila jer proračun nije usvojen u zakonski propisanom roku.

CAVTAT - „Na gumnu zla“, knjiga svjedočanstva četverogodišnjeg robovanja na Golom otoku fra Marijana Balda Zlovečere u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, predstavljena je u klaustru Franjevačkog samostana u Cavtatu. Knjigu koja na poseban i dojmljiv način opisuje iskustvo nevina čovjeka na Golom otoku predstavili su sinoć predsjednica Matice hrvatske – ogranka Dubrovnik Ivana Burđelez i fra Jakov Rafael Romić, priopćeno je jutros iz Matice hrvatske Dubrovnik. Fra Jakov Rafael Romić istaknuo je kako knjigu svakako valja pročitati jer se o tematici Golog otoka sustavno šutilo i šuti. "Goli otok je bio dokaz sustavnog staljinističkog načina vladanja, gušenja svih sloboda. Ovu knjigu Zlovečera je napisao prije 30 godina, dok je boravio kod mene, i bojao se potpisati svojim imenom kad je taj tekst izlazio u čikaškoj Danici kao podlistak, što će biti s fratrima u Domovini ako tu knjigu objavi", kazao je fra Romić. "Goli otok je bio udarac na slobodu. A ova knjiga poručuje kako sve mora izaći na svjetlo, sve nepravde koje su počinjene, inače ništa nema smisla i sve će vriti u podsvijesti. A drugo, jednako važno, što poručuje fra Zlovečera jest da moramo oprostiti i biti iskreni, bez mržnje", istaknuo je fra Romić. Predsjednica dubrovačke Matice hrvatske Ivana Burđelez kazala je kako se o Golom otoku i drugim komunističkim stratištima i logorima šutjelo više od 40 godina. " Nažalost, ni dan danas u hrvatskim udžbenicima povijesti nema o njima gotovo ni slova. Upravo zato je ova knjiga izuzetno vrijedan dokument vremena, za koje smo mislili da se više nikada neće ponoviti, a nažalost jest početkom 90-tih", kazala je Burđelez.

SPLIT - Uspostavljena je sezonska brzobrodska linija prema otoku Braču, Split-Postira-Pučišća-Povlja, koja će se održavati od 22. lipnja do 9. rujna 2012., s dva povratna putovanja tjedno, priopćeno je danas iz Agencije za obalni linijski pomorski promet. Liniju će održavati nacionalni brodar "Jadrolinija" i to petkom i nedjeljom. Polasci iz Splita predviđeni su u 9,30 sati, a povratak iz Povalja u 15 sati. Time je prihvaćen zahtjev načelnika općina Pučišća Marina Kaštelana, Postira Ivice Mikačića i Selaca Ivice Škrpace da se u glavnoj turističkoj sezoni olakša povezanost naselja na istočnoj obali otoka Brača sa Splitom. S obzirom da je riječ o sezonskoj liniji na nju se ne primjenjuje povlastica otočne tarife, navode iz Agencija za obalni linijski pomorski promet.

ZAGREB - Biometeorološke prilike u utorak će biti nepovoljne zbog visokih temperatura zraka koje će uzrokovati veliki rizik za ljude, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod u Biometeorološkoj prognozi za utorak, 19. lipnja. Zbog toga se preporuča izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplije doba dana, uzimanje tekućine i hlađenje tijela. U središnjem dijelu Hrvatske će koncentracija alergenog peluda trava biti visoka, u istočnom dijelu i na južnom Jadranu umjerena, a na sjevernom niska. Koncentracija peluda korova bit će visoka u središnjem dijelu, a u ostalim dijelovima zemlje umjerena.

ZAGREB - Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. A. Štampar u Zagrebu izradio je Upute i preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, iznad 30 Celzijevih stupnjeva, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih i drugih kroničnih bolesti. Kako se ističe, starije osobe se nikako ne smiju izlagati sunčevoj energiji u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne stariji srčani bolesnici niti gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Prigodom izlaska nužna je zaštita glave šeširom, maramom ili kapom. Također je nužno dnevno uzimanje do 2 litre tekućine - negazirane vode, juhe, variva ili čajeva, izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela kao i jesti puno sezonskog voća i povrća. Osim pridržavanja uputa o liječenju i uzimanju lijekova nužna je češća kontrola krvnog tlaka u starije osobe. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije opasni su za starije osobe, te je važno hitno se javiti svome liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći. Važno je i strogo se pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

SPLIT - Tri su osobe ozlijeđene u tučnjavi nedaleko jednog splitskog noćnog kluba, priopćila je danas splitska policija. Po policijskom izvješću jučer rano ujutro oko 5 sati više nepoznatih muškaraca napalo je trojicu mladića na križanju ulica Sedam Kaštela i VIII. Mediteranskih igara, nedaleko stadiona u Poljudu. Napadnuti su 23-godišnjak i dvojica 21-godišnjaka koje su napadači tukli šakama i nogama, nanijevši im teške tjelesne ozljede. To su s okolnih nebodera i stambenih zgrada primjetili stanari koji su odmah alarmirali policiju. U tijeku je prikupljanje saznanja o događaju i traganje za počiniteljima.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙