FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemenska vojska zauzela treće uporište Al Kaide

Autor: vrad
SANA, 15. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Jemenska vojska zauzela je treće uporište Al Kaide na jugu zemlje i sada nadzire gotovo čitavu pokrajinu Abjan, izjavio je u petak mjesni čelnik.

"Vojska je ušla u grad Šukru, pošto su se iz njega povukli borci Al Kaide", rekao je taj čelnik koji je htio ostati anoniman.

Borci "Pristaše šerijata", što je drugo ime za Al Kaidu na jugu Jemena, zauzeli su položaje u tome gradu na obali pošto su u utorak pala dva druga grada, Zindžibar i Džar, koji su sada u rukama vojske.

Osvajanjem Šukre, vojska nadzire gotovo čitavo područje pobunjenog Abjana. Po riječima jemenskog čelnika, borci mreže kreću se prema Azanu, 110 km sjevernije, uporištu Al Kaide u susjednoj pokrajini Šabvi.

Službena jemenska agencija Saba javila je u četvrtak navečer da je u "Šukri u okruženju tristotinjak terorista".

Jemenska je vojska 12. svibnja povela veliku ofenzivu tijekom koje je vratila nadzor nad Zindžibarom i Džarom, koje su gotovo godinu kontrolirali "Pristaše šerijata".

Od početka ofenzive ubijeno je 540 ljudi, po izračunu AFP-a 402 člana Al Kaide, 78 vojnika, 26 rezervista i 34 civila.

Al Kaida je iskoristila slabljenje središnje vlasti tijekom pobune protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha 2011. kako bi proširila vlast na više pokrajina na jugu zemlje. Salehov nasljednik Abd Rabo Mansur Hadi obvezao se nakon izbora u veljači da će se obračunati s Al Kaidom.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙