FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton poručila Kim Jong-unu da ne bude poput oca

Autor: akoz
WASHINGTON, 15. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u četvrtak je pozvala novog sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da zacrta drugi smjer od onog njegova oca, rekavši da bi on mogao postati osoba preobrazbe koja će svoju naciju preusmjeriti od mračne prošlosti gladi i represije.

Mnogi dužnosnici SAD-a i stručnjaci za Sjevernu Koreju pribojavaju se da će Kim Jong-un nastaviti s nuklearnom politkom i represijom njegova oca Kim Jong-ila, čija je iznenadna smrt u prosincu dovela njegova neiskusnog sina na vlast.

"Taj mladi čovjek, ako odluči pomoći odvesti Sjevernu Koreju u 21. stoojeće, mogao bi u povijest ući kao čelnik preobrazbe", rekla je Clinton novinarima nakon razgovora s južnokorejskim čelnicima. "Ili može nastaviti s modelom iz prošlosti", dodala je.

Clinton je rekla da, bez obzira što Kim učini, ona vjeruje da će jednom ta izolirana država promijeniti smjer.

"Jer u nekom trenutku ljudi više ne mogu živjeti u tako represivnim uvjetima, gladovati do smrti, biti stavljani u gulage i da im se uskraćuju njihova temeljna ljudska prava", rekla je. "Stoga se nadamo da će Kim zacrtati drugačiji pravac za svoj narod".

Za sada je Kim, za kojega se vjeruje da je u kasnim dvadesetim godinama, naznačio da će nastaviti s očevom tvrdolinijaškom politikom, premda je pokazao neke promjene stila, poput javnog govorenja i drugih stvari koje Kim Jong-il nije nikada činio.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙