FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački HNS protiv zatvaranja dijela Tesline i preuređanja Cvjetnog trga

Autor: dber
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Iz zagrebačkog HNS-a danas su se usprotivili što se Teslina ulica "preko noći" zatvorila za automobile, a stihijskim i nepotrebnim smatraju preuređenje plohe Cvjetnog trga.

"Teslina ulica postala je pješačka zona preko noći, a vozači su ostali zatečeni kad ih je na raskrižju dočekao prometni policajac i skretao ih po Preradovićevoj prema 'zelenom valu' gdje je nastao prometni kaos", ustvrdila je potpredsjednica zagrebačke Gradske organizacije HNS-a i predsjednica HNS-ove podružnice Donji grad Vesna Roje na konferenciji za novinare održanoj kod spomenika znanstveniku Nikoli Tesli.

Napomenula je kako su Zagrepčani za proširenje pješačke zone, ali pritom, dodaje Roje, treba sagledati cjelovite prometne situacije u Donjem gradu, promet u kretanju i promet u mirovanju.

Roje se pita je li proglašenje Tesline ulice pješačkom zonom kompenzacija za Varšavsku ulicu gdje je dio pješačke zone izgubljen gradnjom rampe u podzemnu garažu ili pak služi za smirivanje građana nakon što će u ponedjeljak, 11. lipnja, početi uređenje Cvjetnog trga i okolnih ulica. Podsjetila je da je protiv tog uređenja bila i struka i Gradska skupština koja je donijela amandmane kojima bi se taj projekt te gradnja fontana na Trnju izuzeli iz programa gradnje komunalne infrastrukture.

"Gradonačelnik ni ovaj put nije uvažio odluke Gradske skupštine i na Skupštini ostaje zadnja riječ", navela je dodajući kako se nada da će uskoro biti sazvana hitna skupštinska sjednica ili sjednica Odbora za kontrolu.

Osim što će građani preko ljeta opet živjeti u buci i prašini, bez Cvjetnog trga koji im je svojevrsni dnevni boravak, Roje ocjenjuje da mijenjati podnu oblogu granitnim pločama u sadašnjoj gospodarskoj situaciji "zaista nije potrebno" tim više što je riječ o investiciji od približno devet milijuna kuna i završetku projekta starog 20 godina.

Također, izrazila je sumnju da je uređenje Cvjetnog trga i okolnih ulica "kamuflaža" za popravljanje komunalne infrastrukture, prije svega, kanalizacije jer tamošnji ugostitelji, cvjećarke i prolaznici govore kako se iz kanalizacije često širi neugodan miris kojega ni miris cvijeća ne može prekriti.

Na upit novinara ide li se proglašenjem Tesline ulice pješačkom zonom 'na ruku' nekim ugostiteljima koji bi tu postavili svoje terase, Roje je kazala je da joj je to teško reći i da će vrijeme pokazati hoće li u taj ulici uskoro biti više terasa.

Potpredsjednica zagrebačkog HNS-a ocijenila je i da je premještanje spomenika znanstveniku Nikoli Tesli prije šest godina s Instituta Ruđer Bošković u centar grada isključivo bilo za samopromociju gradonačelnika i da je Teslin spomenik isprva služio kao naslon za bicikle i motocikle, dok se nije napravilo odgovarajuće parkiralište.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙