FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šprem primio predsjednika Europskog revizorskog suda

Autor: tper
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je danas predsjednika Europskog revizorskog suda Vitora da Silvu Caldeira s kojim je razgovarao o upravljanju europskim fondovima i ulozi nacionalnih parlamenata zemalja članica Europske unije u nadzoru korištenja financijskih sredstava, izvjestili su iz Ureda predsjednika Sabora.

Kako se navodi u priopćenju, Šprem je, predstavljajući rad Hrvatskog sabora, kazao kako sadašnja hrvatska vlast želi ojačati ulogu hrvatskog parlamenta u političkom životu Hrvatske te u vezi s time donosi izmjene saborskog Poslovnika.

Istaknuo je potrebu usvajanja novog zakona o odnosu Vlade i Sabora s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u EU te je predsjednika Europskog revizorskog suda upoznao s ulogom Hrvatskog sabora u državnoj reviziji.

U osvrtu na izvješće Europskog revizorskog suda o pomoći Europske unije i jačanju hrvatskih kapaciteta u upravljanju fondovima, kazao je kako "smo u Hrvatskoj svjesni određenih slabosti do kojih je došlo prilikom raspodjele sredstava, ali nastojimo osigurati veću iskoristivost pretpristupnih fondova".

Predsjednik Europskog revizorskog suda Vitor da Silva Caldeira istaknuo je važnost nacionalnih parlamenata u zemljama EU s obzirom na to da je u njihovoj nadležnosti nadzor nad trošenjem sredstava, pa tako i europskih fondova, a Lisabonskim je ugovorom uređeno da Europski revizorski sud svoja izvješća šalje izravno nacionalnim parlamentima.

U vezi s izvješćem o hrvatskom korištenju pomoći EU naglasio je da je pomoć bila dobro isplanirana i usmjerena, dok su nedostaci utvrđeni ponajprije u javnoj nabavi i pripremi projekata, i to najviše na lokalnoj razini.

Zaključak je da je pomoć EU-a pomogla, ali je potrebno uložiti i dodatne napore, kazao je izrazivši uvjerenje da će suradnja Europskog revizorskog suda s Hrvatskim saborom nakon ulaska u EU biti intenzivnija jer će sud slati izvješća, a mogući su i dolasci revizora u Sabor koji mogu pomoći savjetima.

Ukazao je na utjecaj proširenja EU na Hrvatsku s aspekta financijskog nadzora, budući da će granica Hrvatske postati vanjska granica EU, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙