FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad njemačkih industrijskih narudžbi u travnju

Autor: vmom
BERLIN, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Industrijske narudžbe u Njemačkoj u travnju su smanjene 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, što se poglavito pripisuje oštrom padu inozemnih narudžbi, objavilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva.

Time je djelomice anuliran mjesečni rast narudžbi zabilježen u ožujku koji je prema revidiranim podacima ministarstva gospodarstva iznosio 3,2 posto.

Pad industrijskih narudžbi u travnju najveći je od studenoga prošle godine.

Takvi podaci najvećim dijelom proizlaze iz oštrog pada inozemnih narudžbi od 3,6 posto. Pritom su najviše smanjene narudžbe za robu široke potrošnju i kapitalna dobra, i to za pet odnosno 3,3 posto.

Domaće industrijske narudžbe uvećane su pak za 0,4 posto, pokazuju nadalje podaci toga ministarstva.

Na godišnjoj razini, prema podacima toga ministarstva, industrijske narudžbe u travnju su smanjene za 3,8 posto.

Općenito podaci iz Njemačke svjedoče da ni relativno robusno najveće gospodarstvo eurozone nije ostalo neokrznuto u krizi, kazao je Peter Meister, analitičar banke BHF.

"Mnogi gospodarski pokazatelji iz SAD-a i s velikih tržišta u nastajanju, objavljeni u posljednje vrijeme, nisu posebno dobri. Njemačko gospodarstvo, koje se uvelike oslanja na izvoz, idućih će se mjeseci suočiti s usporavanjem aktivnosti", upozorio je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙