FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubić: Promjene u vladajućoj koaliciji usporit će reforme

Autor: zkre
MOSTAR, 4. lipnja 2012. (Hina) - Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je u ponedjeljak razgovoru sa zamjenikom Visokog međunarodnog predstavnika Roderickom Mooreom da će najavljena rekonstrukcija vlasti usporiti provedbu reformi važnih za približavanje BiH u EU te izjednačavanje prava Hrvata u toj zemlji.

Nakon susreta Ljubića i Moorea iz HDZ-a 1990. priopćeno je da će promjene u vladajućoj koaliciji usporiti proces dogovaranja političkih predstavnika i da će biti "teže usuglašavanje stajališta o započetim važnim pitanjima kao što je promjena Ustava BiH u skladu s provedbom presude Europskoga suda za ljudska prava" koji bi trebala osigurati jednak položaj Hrvata u odnosu na Srbe i Bošnjake. Dodaje se da su se sugovornici usuglasili da je to redovita situacija u parlamentarnim demokracijama koja se mora provesti u skladu sa zakonskim procedurama.

Ljubić i Moore razgovarali su i o mogućem novom sastavu političkih stranaka koje će imati svoje ministre u Vijeću ministara, kao i o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH i vlada u nekim županija.

SDP BiH pokrenuo je proceduru za izbacivanje SDA iz vlasti, a umjesto ove stranke u novu vladajuću koaliciju trebao bi ući Savez za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića.

U razgovoru je predsjednik HDZ-a 1990. istaknuo i kako nije realno očekivati postizanje dogovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka o načinu izbora vijećnika za Gradsko vijeće Mostara i provedbi izbora zbog dijametralno suprostavljenih stajališta bošnjačke i hrvatske strane "ne samo oko izbora, već ustroja i budućnosti Mostara".

Moore se u ponedjeljak odvojeno susreo i s predsjednikom HDZ-a 1990. Draganom Čovićem.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙