FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedan svjesnosti o celijakiji od 3. do 10. lipnja

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatsko društvo za celijakiju (HDC) koji ima za cilj širenje znanja o simptomima, dijagnostičkim postupcima i liječenju te bolesti, organizira Tjedan svjesnosti o celijakiji od 3. do 10 lipnja ove godine, priopćeno je danas iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje.

Celijakija je doživotna nepodnošljivost glutena i jedna od najčešćih kroničnih bolesti uglavnom neprepoznata zbog brojnih simptoma. Prema podatcima HDC-a u Hrvatskoj je neprepoznatih 11 do 12 osoba s celijakijom. Zbog nedovoljnog znanja o bolesti i dijetoterapiji HDC potiče raspravu o celijakiji u javnosti, znanstvenoj zajednici, zdravstvenim institucijama i industriji koja proizvodi hranu.

U utorak, 5. lipnja u Celiko centru održat će se okrugli stol "Bezglutenska hrana i prehrana" uz predavanja stručnjaka na teme "Celijakija, dijagnostika djece i odraslih", "Pravilna bezgluteinska prehrana", "O skrivenim tragovima glutena" i "Nutricionisti u bezgluteinskoj prehrani".

Na istom će se mjestu od 5. do 8. lipnja održati akcijsko testiranje na celijakiju te provjera prisutnosti celijakije brzim testom iz kapi krvi iz prsta, u srijedu 6. lipnja tečaj bezgluteinskih namirnica, a u petak, 8. lipnja, testiranje hrane i okruženja na gluten kućnim testovima.

U nedjelju, 10 lipnja, HDC organizira bezgluteinski piknik na zagrebačkom jezeru Jarun uz cjelodnevno druženje članova HDC-a.

(Hina) xpp/xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙