FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splićani na pijesku Bačvica odgledali francusko-talijanski klasik

Autor: zjur
SPLIT, 1. lipnja 2012. (Hina) - Besplatnom projekcijom francusko-talijanskog pustolovnog filma “Goubbiah” na gradskoj plaži Bačvice u Splitu svoj je prvi jubilej proslavio Peti Festival mediteranskog filma Split koji će službeno početi u subotu navečer u kinu Bačvice projekcijom libanonskog filma "A gdje sada?" nagrađenog na festivalima u Torontu, Oslu i San Sebastianu, a trajat će do 9. lipnja.

Film koji je splitska publika odgledala raspoređena u okolnim kafićima i po ručnicima širom pješčane plaže snimljen je prije pola stoljeća u Dalmaciji i Hercegovini, a ekran za prikazivanje filma po prvi je puta postavljen uz rub mora.

"Sve ove godine festival je uspio zahvaljujući prvenstveno publici koja ga je posjećivala svo to vrijeme. Željeli smo obilježiti ovogodišnji peti rođendan, ali se i zahvaliti vjernoj publici, pa smo smislili originalnu i atraktivnu besplatnu projekciju na plaži. Ovom smo se večerašnjom projekcijom klasika malo izmakli s uobičajenog festivalskog programa. Film je osim u Hercegovini sniman u Pučišćima na Braču, u Podbiokovlju kod Makarske, Mimicama, te Marušićima 1956. godine, pa područje izgleda doista egzotično zbog netaknute prirode", kazao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Na ovogodišnjem Petom Festivalu mediteranskog filma u Splitu bit će prikazano 50 filmova u četiri programa i to dugometražni, kratkometražni-međunarodni, kratkometražni-domaći i popratni program glazbenih dokumentaraca. Uz sve programe na festivalu će se održavati i radionice, a organizatori festivala će svaki dan uz kavu provoditi vrijeme sa svojim gostima koji će se družiti sa publikom.

Kako je kazao direktor Alen Munitić iako Peti Festival mediteranskog filma u Splitu traje do 9. lipnja oni će sva tri ljetna mjeseca do 1. rujna organizirati turneju po Dalmaciji, pa će tako festival gostovati po tri dana u čak 12 gradova na obali i otocima.

Radionice, dnevne projekcije i one ranovečernje održavat će se u Kinoteci Zlatna vrata, dok će večernji filmovi biti u Ljetnom kinu Bačvice. U nedjelju u Split stiže grčki redatelj Yorgos Lanthimos koji je za film "Alpe", koji će se prikazavati toga dana, osvojio nagradu za najbolji scenarij festivala u Veneciji, najavili su iz Petog Festivala mediteranskog filma.

(Hina) xzjur yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙