FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Patrušev: strane internetske stranice potiču prosvjede

Autor: kgab
MOSKVA, 1. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Savjetnik za sigurnost ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je u petak da se internetske stranice sa sjedištem u inozemstvu koriste za poticanje prosvjeda protiv Kremlja.

Oporbeni čelnici i obični Rusi koristili su Facebook za organiziranje vala zimskih prosvjeda u Moskvi na kojima su se okupili deseci tisuća ljudi kako bi prosvjedovali zbog navodne prijevare vladajuće stranke Jedinstvene Rusije na izborima 4. prosinca prošle godine.

Otkako se Putin vratio u Kremlj na šestogodišnji predsjednički mandat 7. svibnja, aktivisti se pouzdaju u Twitter kako bi koordinirali prosvjede.

Nakon što je Putin optužio SAD da podržava njegove domaće protivnike, Patrušev je rekao da internet koriste neodređene vanjske snage "zainteresirane za otežavanje društveno-političke situacije".

"Iskorištavajući slobodu interneta u našoj zemlji, strane internetske stranice šire politička nagađanja, pozivaju na neodobrene prosvjede", rekao je Patrušev za agenciju Interfax.

"Ruska blogosfera također je pod vanjskim utjecajem, koji je usmjeren k stvaranju i održavanju stalnih napetosti unutar društva", kazao je.

Kritičari navode da je zabrinutost Kremlja oko uloge takvih internetskih stranica očita te da se vidi u prijedlogu zakona koji je vladajuća stranka predložila prošlog mjeseca, a koji predviđa kazne za korisnike interneta koji budu širili pozive na prosvjedne skupove.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙