FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja ranog otkrivanja melanoma "Djeluj sada"

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje danas je na konferenciji za novinare predstavio niz aktivnosti koje će se provesti u sklopu kampanje "Djeluj sada" - ranog otkrivanja melanoma.

Tu javno-zdravstvenu kampanju taj gradski ured organizira već petu godinu za redom u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za dermatologiju Kliničkog bolničkog centra "Sestre Milosrdnice", referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom te zagrebačkom Ligom protiv raka, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj.

Po prvi puta ove godine akciju je podržala i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb s jednom ambulantom u kojoj će primati pacijente na preglede bez uputnice, rekla je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Lidija Hrastić Novak. Istaknula je kako se procjenjuje da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132 tisuće slučaja melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju ultraljubičastom zračenju.

Predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti i voditeljica referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja prof.dr. Mirna Šitum istaknula je kako u Hrvatskoj raste broj ljudi oboljelih od melanoma otprilike za pet posto godišnje, što znači da se zadnjih godina otkriva 600 novooboljelih. Porast u zadnjih 40 godina je 310 posto, otprilike 14 građana Hrvatske na 100 tisuća stanovnika oboli od melanoma, kazala je Šitum.

Cilj kampanje je upozoriti građane s rizicima prekomjerne izloženosti utraljubičastom zračenju, upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece. Jedna od aktivnosti kampanje bit će i organizirani besplatni pregledi madeža, bez uputnice, uz prethodnu najavu, a u cilju ranog otkrivanja melanoma. Građani se na preglede mogu naručiti od 4. do 8. lipnja od 9 do 13 sati na telefon 3775-584 zagrebačke Lige za borbu protiv raka.

Pregledi će se obavljati od 11. do 15. lipnja i u Klinici za tumore od 14 do 16 sati, Klinici za dermatologiju KBC Sestre Milosrdnice od 11 do 15 sati i Klinici za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb od 11 do 15 sati.

Na konferenciji za novinare su o toj kampanji i o zaštiti od velikih vrućina govorili i voditeljica Referentnog centra za dermatološku onkologiju pri Klinici za spolne i kožne bolesti KBC Zagreb doc. dr. Romana Čeović, ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju mr. sc. prim. Mirjana Jembrek-Gostović, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj prof. dr. Antoinette Kaić Rak, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba dr. Slobodanka Keleuva i predsjednik Zagrebačke Lige protiv raka prim. dr. Zvonimir Kralj.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙