FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HDZ o Hajduku i Split Prideu

Autor: pgas
SPLIT, 31. svibnja 2012. (Hina) - Vodstvo splitskoga HDZ-a i vijećnici te stranke i Gradskome vijeću na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili da se sazove posebna sjednica Gradskog vijeća o teškome financijskom stanju u Hajduku, a poduprli su i odluku gradskih vlasti da se Split Pride 9. svibnja održi na Prokurativama, a ne na Rivi.

HDZ traži odgovornost uprave i nadzornog odbora Hajduka te posebnu sjednicu Gradskog vijeća s upravom na kojoj bi nas ona detaljna izvijestila o stvarnome financijskom stanju i teškoćama u tom klubu te predstavila viziju oporavka i izlaska iz krize, istaknuo je predsjednik splitskoga Gradskog odbora HDZ-a Petar Škorić.

Predsjednica splitskoga Gradskog vijeća Nevenka Bečić odgodila je jučer na zahtjev gradonačelnika Keruma sjednicu tog vijeća koja je bila najavljena za 1. lipnja, a na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila i donošenje odluke o davanju jamstva grada, kao većinskog vlasnika Hajduka, za zajam od 60 milijuna tom klubu za izlazak iz financijske krize.

Škorić je danas rekao kako HDZ može poduprijeti taj zajam, ali, istaknuo je, on nije nikakvo dugoročno rješenje, nego vatrogasna mjera. Po njegovim riječima, HDZ-ova gradska vlast i uprava Hajduka, koji su 2008. pokrenuli proces preoblikovanja Hajduka u športsko dioničarsko društvo, ostavili su taj klub u pozitivnom stanju.

"Iz tog procesa tadašnja uprava, koja je bila do 8. kolovoza 2009., izvukla je Hajduk iz duga od 332 milijuna kuna, plaćene su sve obveze i ostavila je na računu 14,35 milijuna kuna", rekao je Škorić i dodao kako je - zahvaljujući njezinim sponzorskim ugovorima koje je ostavila - do kraja 2011. Hajduk uprihodovao 240 milijuna kuna. Potrebno je ispitati gdje se i kako potrošio taj novac, istaknuo je Škorić.

Gradski vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak rekao je kako je prije tematske sjednice o Hajduku nužno organizirati sastanak s upravom i nadzornim odborom Hajduka i od njih tražiti da odgovore na što je u prošle tri godine potrošeno 342 milijuna kuna.

"Materijal o Hajduku za sjednicu Gradskog vijeća za 1. lipnja, koja je odgođena, sliči znanstvenoj fantastici i predstavlja uvredu zdravom razumu i podcjenjuje vijećnike", ocijenio je Ramljak.

Škorić je u vezi sa Split Prideom, najavljenim za 9. lipnja, istaknuo kako HDZ kao demokršćanska stranka smatra da seksualnost "treba biti osobna stvar i prostor intime svakog pojedinca".

"Mi kao kršćani i katolici nismo ni za kakve progone, ne želimo nikoga izopćiti iz društva, ali evidentno je da se radi o nametanju vrijednosnih sudova suprotnih onima koji su dominantni u hrvatskome društvu", dodao je. Po njegovim riječima, treba poduprijeti odluku gradskih vlasti da se Split Pride održi na Prokurativama, a ne na Rivi jer je određivanje mjesta u ovlasti grada. "Riva je dnevni boravak građana Splita i treba biti dostupna svima", rekao je škorić, ističući kako taj prostor ne može netko cijeli dan zauzeti i onemogućavati građane da se njime koriste.

Ramljak je zamjerio ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, nazivajući ga "prvim pendrekom Hrvatske", što se miješa "u ingerencije lokalne vlasti" i podupire održavanje gay-parade na Rivi. "Zna li dotični gospodin da je ministar unutarnjih poslova RH, ili možda još živi u iluziji da je prošle lokalne izbore dobio, a ne izgubio, te umišlja da je vlast u Splitu?" upitao je Ramljak.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙