FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 31. svibnja

Autor: mcur
ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvtak, 31. svibnja.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavit će sjednicu raspravom o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je tijekom 2011. radio na ukupno 1.391 predmetu, od čega je 315 predmeta zaprimljeno po pritužbama građana, 25 predmeta otvoreno je na inicijativu pravobraniteljice vezano uz kršenje načela ravnopravnosti spolova u odnosu na pojedince i 1.051 predmet radi praćenja primjene Zakona o ravnopravnosti spolova. Pritužbe, njih 76,6 posto, pretežno su se odnosile na spolnu diskriminaciju, a postupajući po pritužbama i osobnoj inicijativi pravobraniteljica je uputila ukupno 120 pisanih upozorenja i 207 preporuka. Područje zapošljavanja i rada je i u 2011. bilo područje s najvećim brojem pojedinačnih pritužbi, a zabrinjavajuće je visok broj pritužbi radi spolnog uznemiravanja u području zapošljavanja i radnih odnosa što čini 42,5 posto svih pritužbi u tom području (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima; prijedlog ažuriranog Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji; prijedlozi zaključaka u vezi s Informacijom o prijedlogu financijskog okvira Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020., o praćenju i sudjelovanju središnjih tijela državne uprave u radu radnih skupina i odbora Vijeća Europske unije, o ustupanju novih prijevoda pravne stečevine Europske unije na hrvatski jezik zainteresiranim državama jugoistočne Europe. Na dnevnom redu je i prijedlog programa povećanja konkurentnosti i prilagodbe hrvatske poljoprivredno-prehrambeno-prerađivačke industrije zajedničkom EU tržištu, prijedlog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije itd. (u 10 sati, u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2. Snimatelji i fotoreporteri trebaju doći do 9,45 sati).

ZAGREB - Klub zastupnika Hrvatskih laburista - stranke rada održat će konferenciju za novinare na temu "Gospodarsko-socijalna kretanja u Hrvatskoj" (11 sati, dvorana Stjepana Radića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

VARAŽDIN - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetit će Varaždinsku županiju. U Varaždinu (dolazak u 11,30 sati) će se sastati s dužnosnicima Grada i Županije, posjetiti Centar za socijalnu skrb te se družiti s građanima. Izjave za medije predviđene su u 12 sati (Mala dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7). Prije Varaždina potpredsjednica Vlade posjetit će Ivanec, a poslije i Ludbreg.

ZAGREB - U povodu Dana grada Zagreba održat će se svečana sjednica Gradske skupštine i dodjela godišnjih nagrada. Na svečanoj sjednici bit će i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem (11 sati, Gradska skupština Grada Zagreba, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

RIJEKA - Hrvatska narodna stranka, podružnica Rijeka održat će izvještajno-tematsku sjednicu na kojoj će sudjelovati predsjednik HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić (19 sati, dvorana Transadria).

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda razmatrat će optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea optuženog za punjenje HDZ-ovog crnog fonda u slučaju Fimi media. Optužnica protiv Mladinea jedna je u nizu što ih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom iz prosinca prošle godine protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika (9 sati, Županijski sud, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5).

ZAGREB - Na tribini Eurokaz Saloona, koja će se održati pod nazivom "Šest mjeseci nove vlasti ili moraju li pomaci biti nevidljivi" sudjelovat će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Tribina je posvećena kulturnoj politici, a organizatori najavljuju da će ministrica odgovarati, među ostalim, na pitanja: "Radi li Ministarstvo kulture još nešto osim gašenja sitnih požara?" , "Je li zakonski okvir baš uvijek potpuno nepromjenjiv, a stečena prava vječna", "Radi li navodno lijeva Vlada na tranziciji hrvatske kulture ili na njezinom utjerivanju u isključivo neoliberalne okvire?" (18 sati, Dežmanov prolaz 3).

ZAGREB - Predstavljanje dokumenta Hrvatske biskupske konferencije "Za život svijeta - Pastoralne smjernice za apostolat vjernika laika u Crkvi i društvu u Hrvatskoj" (12 sati, zgrada Hrvatske biskupske konferencije, Ksaverska cesta 12a).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb yjn/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙