FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 31. svibnja

Autor: bcav
ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Najava događaja iz svijeta za četvrtak, 31. svibnja.

BRUXELLES - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravi u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na konferenciji posvećenoj budućnosti i gospodarskom jačanju Europske unije. Drugog dana posjeta Bruxellesu, Josipović bit će uvodni govornik na konferenciji pod nazivom "Stanje Europske unije 2012", u organizaciji ugledne francuske poslovne škole INSEAD. Na konferenciji sudjeluje i talijanski premijer Mario Monti te brojni poslovni ljudi vodećih europskih i svjetskih tvrtki, koji će govoriti o budućnosti Europske unije te kako privatni sektor i velike tvrtke mogu pridonijeti jačanju EU-a. Predsjednik Josipović pozvan je kao predsjednik države koja je na pragu ulaska u EU te će govoriti o razlozima zbog kojih je Hrvatska izabrala svoju budućnost u okviru EU-a, a što su građani većinom glasova i potvrdili na referendumu u siječnju ove godine.

BEOGRAD - Održavanje konstitutivne sjednice novog srbijanskog parlamenta, a nekoliko sati kasnije i izvanredne sjednice na kojoj će prisegnuti novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Nakon što novim zastupnicima budu potvrđeni mandati i time bude konstituiran novi saziv parlamenta, dosadašnja vlada radit će u tehničkom, odnosno ograničenom kapacitetu do izbora nove vlade, što se očekuje nakon što bude formirana parlamentarna većina. Potom će se održati izvanredna sjednica parlamenta u novom sastavu, na kojoj će prisegnuti Nikolić, izabran na predsjedničkim izborima u dva kruga, 6. i 20. svibnja. Nakon što položi prisegu, Nikoliću počinje teći njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija

SARAJEVO - Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u drugom će čitanju raspravljati o prijedlogu državnog proračuna za 2012. čime bi ujedno trebao biti dovršen parlamentarni postupak njegova odobravanja. Kako se očekuje, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) glasovat će protiv, no u Domu naroda i bez njihovih glasova postoji potrebna većina za usvajanje proračuna.

DUBLIN - U Irskoj se održava referendum o novom Fiskalnom paktu koji je potpisalo 25 država članica, a da bi stupio na snagu treba ga ratificirati 12 od 17 članica eurozone. Irska je jedina od 25 država potpisnica koja će se o ratifikaciji fiskalnog pakta, punim imenom Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, izjasniti na referendumu. Prema anketama, u vodstvu su oni koji podržavaju pakt -50 posto, protiv je 31 posto, a suzdržanih 19 posto. Ugovor o fiskalnoj disciplini, koji praktički zabranjuje proračunski deficit, stupa na snagu čim ga ratificira 12 od 17 članica eurozone. Fiskalni pakt prva je u ožujku ratificirala Grčka, a nakon nje u travnju Portugal i Slovenija te Rumunjska u svibnju.

RAMALAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas odvojeno će se sastati s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom.

Dežurni:

Noć: Alen Kozina

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Renata Tomašević

Navačer: Srđan Baković

Telefon: +385 1 4808645

Telefax: +385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙