FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojima bi, sukladno odluci Ustavnog suda, predstavnička tijela županija ponovno bila uključena u donošenje mreže javne zdravstvene službe. Ustavni sud osporio je i ukinuo odredbu važećeg zakona kojom je propisano da mrežu javne zdravstvene zaštite donosi ministar zdravlja uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nadležnih komora. Na temelju te zakonske odredbe je 2010. godine proveden postupak spajanja zagrebačkih bolnica, čemu se usprotivila zagrebačka Gradska skupština te od Ustavnog suda zatražila ocjenu ustavnosti te odredbe kojom je iz procesa odlučivanja o mreži javne zdravstvene zaštite izdvojena regionalna i lokalna samouprava, u konkretnom slučaju Grad Zagreb, odnosno njegovo predstavničko tijelo. Ustavni sud se u svojoj odluci pozvao na članak 135. Ustava kojim je propisano da regionalne jedinice (županije i Grad Zagreb) obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito poslove koji se odnose na zdravstvo te planiranje i razvoj mreže zdravstvenih ustanova. Stoga se zakonskim izmjenama predlaže da mrežu javne zdravstvene zaštite resorni ministar donosi uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nadležnih komora te predstavničkih tijela jedinica područne (regionalne) samouprave.

GOSPIĆ - O projektima zaštite okoliša i zbrinjavanju otpada na području Ličko-senjske županije u Gospiću je danas sa županijskim i gradskim čelnicima razgovarala ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Ličko-senjska županija prilično je velika površinom s relativno malim brojem stanovnika pa je zbrinjavanje otpada praktički neisplativo. Prema izmjenama i dopunama Plana gospodarenjem otpadom u Republici Hrvatskoj, u Ličko-senjskoj županiji nije predviđeno uređenje centra za gospodarenje otpadom s obzirom na to da ekonomski razlozi to ne opravdavaju, ali je zato predviđeno da se komunalni otpad koji neće biti obuhvaćen primarnom selekcijom odvozi u centre za gospodarenje otpadom na područje Zadarske, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, rekla je ministrica Holy. Istaknula je kako nije zadovoljna odlagalištima otpada po općinama i gradovima u toj županiji jer se prije zapravo išlo u krivome smjeru i - umjesto da smo imali centre za zbrinjavanje otpada - nastali su deponiji. Na pitanje dokle se došlo s idejom o naplati plastičnih vrećica, ministrica Holy odgovorila je da je zakon o otpadu trenutačno na ocjeni u Bruxellesu. Vlada bi za desetak dana trebala dobiti tu ocjenu, a nakon toga ide se u zakonsku proceduru i donošenje odgovarajućeg pravilnika o naplati plastičnih vrećica.

ZAGREB - Problemu državne mature treba pristupiti manje senzacionalistički i jezikom struke jer do sada o tomu nije izrečeno ništa ozbiljno već je dotaknut samo 'vrh ledene sante', smatra predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjoj školi Preporod Željko Stipić. Na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je bilo riječi o primjedbama Sindikata Preporod na izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, predsjednik sindikata Stipić i članica Predsjedničkoga vijeća za srednje školstvo toga sindikata Sonja Mudrić osvrnuli su se na pitanje novinara i na problem nastao u provedbi ovogodišnje državne mature. Stipiću se, kako je rekao, nije svidjela reakcija ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na taj problem. Jer, dodao je, iako je Jovanović i ministar sporta "nije trebao ići na prvu loptu, nego je trebao propustiti da neka lopta i prođe, pa onda udariti". Predsjednik Sindikata Preporod ocijenio je da je riječ tek o 'talasanju' te da problem državne mature nije dubinski sagledan. Istaknuo je da su neki od tih dubinskih problema neadekvatno vrijeme održavanja državne mature pa se propuštaju brojni satovi nastave, kao i problem državne mature za strukovne škole. Smatra da nije dobro "da se prosvjetne vlasti upleću u rad Nacionalnoga vijeća za vanjsko vrednovanje" te da za probleme netko treba odgovarati. Predsjednik Preporoda bi, kako je rekao, podnio ostavku da je na mjestu Gorana Sirovatke, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, ako je taj centar kriv za propuste ili bi se, da je ministar Jovanović, ispričao ako to nije slučaj. Ipak, rekao je, za sada se ništa od toga nije dogodilo, pa ako i dogodine bude ovakvih ili sličnih problema s državnom maturom Stipić smatra da će onda za to odgovornost trebati preuzeti mjerodavni ministar.

OSIJEK - U Dalju su jučer uhićena dvojica muškaraca obuhvaćena kriminalističkom istragom koju provodi osječko-baranjska Policijska uprava zbog sumnje na ratni zločin protiv civila - silovanja počinjena u Dalju tijekom okupacije tog mjesta, potvrdila je glasnogovornica Ivana Delaš. Nakon kriminalističke obrade u osječkoj policiji tijekom dana bit će privedeni u Županijsko državno odvjetništvo. Silovanje je počinjeno nad dvjema ženskim osobama iz Dalja, a kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja podnesena je 2003. godine, rekla je Delaš i dodala da su radili opsežnu istragu jer nije bilo svjedoka ni materijalnih dokaza.

ZAGREB - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom proteklih 150 dana od dolaska nove vlade u Hrvatskoj ništa nije promijenilo. "U Hrvatskoj nije došlo do promjene važnih ekonomskih politika i ova vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada", poručio je Kosor sa konferencije za novinare. Nismo zadovoljni brzinom kojom vlada provodi gospodarske i društvene reforme, a većina onog o čemu su govorili u kampanji nije niti započeto, ustvrdio je dodavši također kako će njegova stranka dati svaku javnu i političku podršku aktualnoj vladi ako se ona odluči za provedbu važnih gospodarskih reformi. "Ono što će obilježiti 2012. je ponovni povratak u službenu recesiju", ustvrdio je Kosor dodavši kako će inflacija u ovoj godini biti najveća u zadnjih pet godina i prijeći 3,5 posto. Posljednjih pet mjeseci obilježio je, po njegovim tvrdnjama, pad proizvodnje, pad robnog izvoza, pad privatne potrošnje i porast udjela državne potrošnje u BDP-u. Naglasak ove vlade je isključivo na kontroli proračunskog deficita kao uvjeta za održavanje kreditnog rejtinga, ocijenio je Kosor. U Hrvatskoj, po mišljenju nezavisnog ekonomskog stručnjaka Vladimira Ferdeljija, vlada antipoduzetnička klima.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je danas u Osijeku kako je od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića dobio dopis u kojemu stoji da Hrvatske autoceste (HAC) ne odustaju od izgradnje mosta na Dravi i prometnoga koridora 5C, ali će u suradnji s ostalim sudionicima projekta definirati optimalno rješenje za realizaciju tog projekta. U ministrovu dopisu, koji je Bubalo pročitao na današnjem sastanku s pročelnicima gradskih upravnih odjela, navodi se kako je u tijeku "razmatranje varijanti projekta mosta sa svrhom racionalizacije" kako bi se pronašlo "jednako kvalitetno, a financijski racionalnije rješenje mosta na Dravi, a uštede ostvarene na samome mostu bile bi iskorištene za daljnju izgradnju dionice". Dodaje se kako "treba imati u vidu da neizvjesnost stanja na tržištu kapitala, koji treba pratiti realizaciju preostalih dijelova autoceste na tome koridoru, može utjecati na dinamiku gradnje" te da će "budući planovi i gradnja tih dijelova biti definirani programom građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2013. do 2016. godine". Bubalo je rekao kako podupire ministrov odgovor te je ocijenio da bi, da je Gradska uprava o tome šutjela, novac za gradnju mosta vjerojatno bio porošen za poslovanje HAC-a.

ZAGREB - Projekt "Lijepa naša Sava" kojim se ističe važnost zaštite hrvatskih voda te vodnih i gospodarsko-turističkih potencijala uz Savu na temeljima održivosti, ove se godine održava po peti put i postao je zaštitnim znakom, rekli su danas predstavnici nekih od partnera tog projekta na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama. Projekt "Lijepa naša Sava" okupio je više od 45 partnera na državnoj i mjesnoj razini. Ovogodišnji program počinje 1. lipnja, na Dan rijeke Save, u Lonjskome polju okupljanjem Parlamenta mladih iz četiri države savskog slijeva, koji će izraditi Deklaraciju. Nastavlja se 2. lipnja, Savskim sajmom na zagrebačkom Bundeku u sklopu "Floraarta", a nakon toga održat će se Savski sajmovi u Sisku 13. lipnja, u Županji 20. lipnja te u Slavonskom Brodu 6. srpnja. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je kako na Savi imamo potencijalnih mogućnosti za različito bolje korištenje vode. "Često puta zapravo konstatiramo da voda u Savi, Dravi i Dunavu i svim ostalim pritokama protječe pored nas i da ju svakako možemo još bolje koristiti", kazao je. Janko Brnardić iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknuo je kako Hrvatska ulaže napore za oporavak i poboljšanje sigurnosti plovidbe Savom kako bi se ostvarilo bolje povezivanje s europskim plovnim putovima te osigurao jeftiniji način prijevoza roba i sirovina kao i plovidba turističkih brodova i izletničkih čamaca.

OSIJEK - Svečanom sjednicom Senata osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera danas je proslavilo svoj dan i 37. obljetnicu te 305. obljetnicu visokog školstva u Osijeku, a tom je prigodom istaknuto da je to sveučilište bitna pretpostavka za razvoj gospodarstva regije te kulture i svih ostalih sadržaja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je na svečanosti kako očekuje da će do 2020. godine Hrvatska postati zemlja znanja, u čemu će Sveučilište u Osijeku imati važnu ulogu. Nažalost, istaknuo je, Hrvatska sada nije zemlja u kojoj je društvo utemeljeno na znanju, o čemu svjedoči i podatak da tek 18 posto građana ima visoko obrazovanje. Kao problem istaknuo je i mali broj doktora znanosti uključenih u hrvatsko gospodarstvo, tek 15 posto, a u SAD-u, primjerice, čak je 80 posto doktora znanosti u gospodarstvu. Osječko Sveučilište nije važno samo za razvoj gospodarstva regije, nego i cijele Hrvatske, rekao je. Rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik istaknula je kako na njemu trenutačno studira 20.862 studenta, a nastavu na 82 znanstvena i devet stručnih studija izvodi 1053 nastavnika i suradnika.

ZAGREB - Slavonske jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) - Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Vukovaru predstavili su svoj rad na 1. tematskoj sjednici HAZU u Zagrebu. O radu osječkoga Zavoda govorili su upravitelj Antun Tucak i voditeljica akademkinja Vlasta Piližota, koji su podsjetili kako je Zavod od osnutka 1974. imao 28 znanstvenoistraživačkih programa i projekata, 39 znanstvenih, znanstveno-stručnih te skupova s međunarodnim sudjelovanjem. Objavio je 16 knjiga, 15 posebnih izdanja, 7 knjiga knjižnice Slavonija i Baranja te održao 12 svečanih akademija posvećenih znamenitim znanstvenicima i velikanima. Prof. Tucak je podsjetio i kako su dvojica hrvatskih nobelovaca - Lavoslav Leopold Ružička i Vladimir Prelog - pohađali osječku gimnaziju, što je također obilježeno svečanom akademijom. Voditelj Zavodu HAZU u Požegi akademik Dubravko Jelčić i upraviteljica Snježana Jakobović podsjetili su na početke djelovanja Zavoda 2009. te posebno istaknuli znanstveni skup "Požega i požeština kroz stoljeća", na kojem su sudjelovala 34 predavača.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod smatra da demokratizacija izbora ravnatelja, koja se predlaže izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, možda može biti početak zakonodavne restauracije hrvatskoga školstva te da je jedni pravi nagovještaj "zakonodavne oluje" ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Na današnjoj konferenciji pod naslovom "Zakonodavna oluja ili maestral ministra Jovanovića" predsjednik Željko Stipić i članica Predsjedničkoga vijeća za srednje školstvo Sonja Mudrić iznijeli su primjedbe Sindikata Preporod na spomenute zakonske izmjene i dopune o kojima, rekli su, danas počinje javna rasprava. Primjedbe su saželi u šest točaka, od kojih je jedna i demokratizacija izbora ravnatelja koju smatraju najvažnijom pozitivnom izmjenom. Zato će, istaknuo je Stipić, ako se kroz predstojeću javnu raspravu i proceduru donošenja zakonskih izmjena i dopuna to rješenje ne promijeni, ubuduće u školama u većoj mjeri nego ikad upravljati oni koji su stekli povjerenje zaposlenih u školama i predstavnika roditelja.

ZAGREB - Uoči večerašnjeg otvorenja Svjetskog festivala animiranog filma danas je u zagrebačkog Galeriji ULUPUH postavljena izložba "Animafest ZAGREB 1972.-2012.", koja podsjeća na proteklih 40 godina festivala koji je trajno upisao Zagreb na kartu svijeta umjetničke animacije. Galerija ULUPUH od 2009. sudjeluje u programu "Animafesta" izložbama koje predstavljaju animirane filmove, a jubilarnu godinu obilježit će postav kojemu je cilj dočarati jedinstvenu festivalsku atmosferu zbog koje su se mnogi istaknuti svjetski animatori Zagrebu redovito vraćali. Izloženi su povijesni dokumenti, pisma, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, katalozi, ulaznice, festivalski bonovi za hranu, a prikazivat će se i dokumentarni video prilozi te prepoznatljive festivalske špice. Za izložbu je korištena građa iz arhiva "Animafesta", Zagreb filma i privatnih arhiva autora.

ZAGREB - Dani satire, tradicionalni festival Satiričkog kazališta "Kerempuh" održat će se od 1. do 16. lipnja pod novim nazivom - "Dani satire Fadila Hadžića", čime su postali trajno posvećeni svom osnivaču i utemeljitelju tog zagrebačkog kazališta. Preimenovanje festivala još je jedan dug koji "Kerempuh" vraća svom osnivaču, rekao je ravnatelj tog kazališta Duško Ljuština na današnjoj konferenciji za novinare, podsjetivši da je svako izdanje festivala, od osmog, održanog 1983., do prošlogodišnjeg posvećenog Fadilu Hadžiću (1922.-2011.), bilo posvećeno nekom od velikana humornog kazališta i književnosti. Ovogodišnji, 36. festival prikazat će deset komediografskih i satiričkih djela, koje je izbornik, kazališni kritičar Hrvoje Ivanković izabrao između njih pedesetak.

ZAGREB - Gradska organizacija HNS-a najavila je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred zagrebačke Gradske skupštine osnivanje Savjeta za razvoj grada Zagreba kroz koji bi stručnjaci, intelektualci i zainteresirani građani predlagali nove smjernice za razvoj grada za razdoblje 2013.-2020. Predsjednik GO HNS-a grada Zagreba, Dragan Kovačević istaknuo je da je cilj osnivanja Savjeta razvoj pune zaposlenosti, reindustrijalizacija te razvoj kulturne, socijalne, zdravstvene, sportske i gospodarske politike grada. "Cilj je stvoriti Zagreb kao grad u kojem će mladi nalaziti posao, gdje će kulturni sadržaji grada biti u funkciji gospodarskih aktivnosti, a poslovni prostori biti u funkciji", rekao je Kovačević dodavši da će kroz manje od godinu dana GO HNS dati platformu za bolje upravljanje gradom.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je danas na svojim internetskim stranicama korisne linkove za navijače i sve one koji planiraju uživo odgledati utakmice UEFA EURO 2012., a na linkovima su "Savjeti poljske policije", "Savjeti ukrajinske policije" i "Šport i nasilje". Riječ je o pregledu kaznenih odredbi i pravila ponašanja u određenim, a tijekom masovnih događaja uvijek mogućim situacijama, koje je MUP RH zaprimio od poljske i ukrajinske policije. Uz to, ukrajinska policija navela je preporuke i praktične savjete za strane navijače tijekom njihova boravka u Ukrajini, ističe MUP te savjetuje navijačima da "pomno prouče priložene dokumente!"

BIOGRAD - Ispred auto kampa Ljutić u Biogradu oko 11 sati u moru je izgorjela i potonula 4, 5 metarska gumena brodica, oznake BG 3182, a u požaru nitko nije ozlijeđen i nema onečišćenja mora, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Prema izjavi vlasnika i voditelja gumene brodice, Ž.K., koji se nalazio na brodici sa sinom S.K. (1975.), požar je buknuo kada su bili 50-tak metara udaljeni od obale, nakon startanja izvanbrodskog motora. Otac i sin su se po izbijanju požara spasili skočivši u more. Vlasniku izgorene gumene brodice kapetan Lučke ispostave Biograd izdao je zabranu plovidbe i Rješenje o vađenju nagorenih ostataka s obzirom da ugrožavaju sigurnost plovidbe na tom području.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙