FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo B.H. Levyja predsjedniku Hollandeu o Siriji

Autor: vkla
PARIZ, 29. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Francuski pisac Bernard-Henri Levy poručio je u utorak u otvorenom pismu predsjednika Francoisa Hollandea kako je nužno da Francuska, nakon pokolja u Huli, "poduzme inicijativu u Siriji".

"Da li će Francuska za Hulu i Homs učiniti isto ono što je učinila za Bengazi i Tripoli?" , pita se Levy i poziva Hollandea da upotrijebiti svoj značajan osobni utjecaj, kao i utjecaj Francuske, te sa SAD-om, Velikom Britanijom, Arapskom ligom i Turskomosmisle strategiju koja će ići dalje od mirovne misije Kofija Annana.

"Znam, gospodine predsjedniče, da imate drugih hitnih stvari....Ali, što je važnije: ići u Afganistan kako bi pripremili raniji povratak naših vojnika ili poduzeti inicijativu u Siriji", piše Bernard-Henry Levy.

"Spašavati euro, to spada u nužne obveze - ali spasiti jedan narod"?, nastavlja Levy i pita se kako ga "grčka drama sprečava da digne telefonsku slušalicu i uvjeri svoje ruske i kineske kolege da ih njihova slijepa potpora sirijskom državnom terorizmu čini nečasnijima i slabijima".

Otvoreno pismo tog francuskog pisca u srijedu će biti objavljeno u više europskih tiskovina, među kojima su Le Point, Corriere della Sera, El Pais, Die Welt, L'Espressen, te na američkom portalu vijesti Huffington Post.

Levy je tijekom rata u BiH 1992-1995. u više navrata posjećivao opkoljeno Sarajevo. Isticao je kako nije mogao podnijeti da se "bombardira grad u srcu Europe, ravnodušnost ostatka svijeta i kako je osjećao dužnost biti svjedokom događaja". Nakon rata je režirao film "Bosna". U travnju je u Sarajevu predstavio "Ljiljan i pepeo", intimni dnevnik o ratu u Bosni i Hercegovini.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙