FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spindelegger: Od Srbije očekujemo nastavak reformi

Autor: ssai
BEOGRAD, 29. svibnja 2012. (Hina) - Austrijski potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger ustvrdio je kako Srbiji ne treba savjet iz inozemstva o tome kako formirati vladu te da mu nije poznato da bilo koji predstavnik zapadnih zemalja ili Europske unije (EU) zagovara neku određenu koaliciju u Srbiji, no da se očekuje nastavak reformi i procesa približavanja Europskoj uniji.

Spindelegger je to rekao za beogradski ''Blic'' od utorka komentirajući nedavnu izjavu predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da neke zapadne zemlje pritišću Srpsku naprednu stranku (SNS) Tomislava Nikolića i Demokratsku stranku (DS) Borisa Tadića da naprave takozvanu ''veliku koaliciju''.

Austrijski šef diplomacije za "Blic" ističe kako se poslije izbora u poziciji Srbije ništa nije promijenilo te da se očekuje da Beograd znatno popravi odnose s Prištinom i da nastavi s reformama.

''Što se mene tiče, volio bih vidjeti vladu koja će nastaviti putem reformi, europskih integracija i regionalne suradnje'', kaže Spindelegger u odgovoru na pitanje ima li on neku ''omiljenu kombinaciju'' kada je riječ o strankama koje će formirati vladu dodajući da je to unutarnje pitanje Srbije.

On je podsjetio kako je na parlamentarnim izborima srbijanski narod pretežito glasovao za stranke koje su se izjasnile da su posvećene europskom putu te da je isto i s predsjedničkim izborima na kojima su oba kandidata u drugom krugu govorila u prilog europskih integracija. Dodao je kako je i izabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u prvom obraćanju nakon izbora ponovio svoju posvećenost Europi istaknuvši kako su sve te poruke ohrabrujuće.

Upitan šta očekuje od novog srbijanskog predsjednika te smatra li da bi regionalna stabilnost mogla biti uzdrmana zbog Nikolićeva nekadašnjeg neprijateljskog stajališta prema susjedima, Spindelegger je rekao kako vjeruje da politički proces na Balkanu, uz pomoć političara kao što je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, ušao u fazu suradnje umjesto sukoba godinama unazad te da nema povratka na prošlo vrijeme.

Odgovarajući na pitanje koje korake treba Srbija poduzeti ako želi do kraja godine dobiti datum početka pregovora o pristupanju EU, austrijski šef diplomacije kazao je kako je Srbiji potrebna vlada s jasnom političkom voljom da ispuni taj cilj. ''Kada je u pitanju EU, zemlje članice su jasno naznačile da je prioritet poduzeti korake ka poboljšanju odnosa s Kosovom. To uključuje primjenu sporazuma koji su postignuti. Štoviše, dijalog se mora nastaviti, više na političkoj razini, a također bi neprocjenjivo bilo da obje strane dođu do osnovnog razumijevanja o normalizaciji svojih odnosa'', dodaje šef austrijske diplomacije.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙