FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Najmanje deset osoba poginulo je u utorak u novom snažnom potresu magnitude 5,8 nedaleko od Modene, u sjevernoj Italiji, javljaju agencije, podsjećajući da je prije samo devet dana to isto područje pogodio potres koji je odnio sedam života i u kojem je srušeno i oštećeno više stotina zgrada. Ljudi su živote izgubili u urušavanju zgrada u mjestima San Felice del Panaro, Concordia i Finale, doznaje se od karabinjera. "Stanje je jako ozbiljno, imamo puno ozlijeđenih", kazao je za Sky TG24 Carlo Marchini, gradonačelnik Concordije. U Mirandoli je teško oštećeno nekoliko crkava, a u cijelom području je novi potres izazvao potpuno urušavanje objekata oštećenih u prvom potresu. Televizija RAI objavila je da su i znatno južnije evakuirane neke škole, čak i u Firenci.

ZAGREB

Najviši hrvatski dužnosnici izjavili su u utorak, na 20. obljetnicu primanja Hrvatske u Ujedinjene narode (UN), da je ta najveća međunarodna organizacija presudno pomogla u stjecanju neovisnosti Hrvatske i da će Hrvatska ostati predana demokratskim načelima Svjetske organizacije koja okuplja 194 države svijeta. Predsjednici Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Boris Šprem i vlade Zoran Milanović, ministri i saborski zastupnici, bivši hrvatski dužnosnici i inozemni gosti, obilježili su na svečanosti u Hrvatskom saboru 22. svibnja 1992. kada je Hrvatska primljena u UN aklamacijom Opće skupštine. Članstvo u UN-u uslijedilo je nakon što su Hrvatsku prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima sve tadašnje članice Europske zajednice, Rusija i SAD. "Tog dana doživjeli smo krunu napora za međunarodnom afirmacijom i priključili se organizaciji koja ima sudbonosnu ulogu u današnjem svijetu", rekao je predsjednik Josipović.

BRUXELLES

Države članice Europske unije ocjenjuju da je Hrvatska na dobrom putu u pripremama za članstvo i da je postigla znatnu razinu usklađenosti s europskom pravnom stečevinom te je pozivaju da iskoristi preostalo vrijeme do pristupanja kako bi u potpunosti bila spremna za članstvo, stoji u nacrtu zaključaka koje bi u utorak trebalo prihvatiti Vijeće za opće poslove. "Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su pripreme Hrvatske za članstvo općenito na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom. U tom smislu, Vijeće poziva Hrvatsku da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebice u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori", kaže se u nacrtu zaključaka, koji su pripremljeni na razini veleposlanika zemalja članica (COREPER), a koje bi trebali prihvatiti ministri okupljeni u Vijeću za opće poslove.

ZAGREB

Povodom obilježavanja Dana mirovnih snaga zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton položili su u utorak na Plesu vijenac kod spomenika stradalim pripadnicima mirovnih snaga Ujedinjenih Naroda, priopćeno je iz MVEP-a. Polaganjem vijenca kod spomenika stradalim civilnim i vojnim pripadnicima UN-a započeo je cjelodnevni program svečanog obilježavanja 20. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima koji će se nastaviti svečanom akademijom i okruglim stolom u Hrvatskom saboru te svečanim prijemom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

ZAGREB

Prvi dio snaga Devetog kontingenta Oružanih snaga RH upućen je u utorak na šestomjesečno razdoblje u mirovnu misiju UN-a (UNDOF) na Golanskoj visoravni, a njegove pripadnike je u ispraćaju pozdravio zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH, brigadni general Vlado Šindler, priopćeno je iz MORH-a. Deveti hrvatski kontingent u misiji UNDOF brojat će ukupno 96 pripadnika OSRH među kojima su i tri stožerna časnika u Zapovjedništvu UNDOF-a na godišnjoj osnovi. Rotacija s Osmim kontingentom i odlazak ostatka dijela snaga Devetog kontingenta predviđeni su tijekom mjeseca lipnja. Zapovjednik Devetog hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF je bojnik Davor-Josip Babić koji je istakao kako su svi pripadnici uspješno završili prethodne pripreme i obuku, te kako je kontingent spreman preuzeti svoje zadaće u zoni operacije.

SYDNEY

Australija je u utorak objavila da protjeruje dvojicu sirijskih diplomata nakon masakra u Huli, u kojem je ubijeno više od 100 ljudi, među kojima su blizu polovice djeca, zbog koga je UN osudio sirijski režim. Sirijski otpravnik poslova Jawdat Ali i još jedan diplomat bit će protjerani u roku od 72 sati, prema odluci ministra vanjskih poslova Boba Carra. Otpravnika poslova u ponedjeljak su pozvali australski vladini dužnosnici da se izjasni o masakru u Huli. Bob Carr je izjavio da sirijska vlada ne treba očekivati službene kontakte s Australijom sve dok ne "poštuje UN-ov prekid vatre i ne poduzme konkretne mjere za primjenu mirovnog plana specijalnog izaslanika Kofija Annana".

KABUL

Drugorangirani čelnik Al Kaide u Afganistanu ubijen je protekli vikend u NATO-ovu zračnom napadu na istoku zemlje, uz granicu s Pakistanom, objavio je NATO u utorak. Saudi Sakr al-Taifi, poznat i kao Mustak i Nasim, zapovijedao je stranim pobunjenicima i usmjeravao napade na koalicijske i afganistanske snage, kaže se u NATO-ovu priopćenju. Često je putovao iz Afganistana u Pakistan i izvršavao zapovijedi višega vodstva Al Kaide, opskrbljivao pobunjenike oružjem i opremom te prevozio pobunjenike u Afganistan, dodaje se u priopćenju. Ubijen je u nedjelju u okrugu Vatahpuru u pokrajini Kunaru.

SARAJEVO

Registrirana nezaposlenost u Bosni i Hercegovini premašila je 44 posto, objavila je u utorak Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Prema podacima ove agencije, zaključno sa zadnjim danom u travnju u BiH je u evidencijama nezaposlenih bilo više od 540 tisuća osoba, što je stopa nezaposlenosti od 44,1 posto. Statistika pokazuje i kako je u odnosu na ožujak ukupni broj nezaposlenih ipak bio manji za oko 2.400 osoba. Najveći broj nezaposlenih, njih 188 tisuća, među kvalificiranim je radnicima, koji čine 34 posto nezaposlenih te među nekvalificiranim radnicima, kojih je među nezaposlenima 162 tisuće odnosno oko 30 posto.

SARAJEVO

HDZ Bosne i Hercegovine i HDZ 1990. uvjetuju potporu rekonstrukciji vlasti na državnoj razini u BiH i promjenama u sastavu vlade Federacije BiH koju smatraju nelegalnom, prenose u utorak lokalni mediji. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je banjalučkim "Nezavisnim novinama" kako u toj stranci inzistiraju da se problem vlasti na državnoj i entitetskoj razini rješava "u paketu". "Za nas je federalna vlada od početka nelegitimna i funkcionira na osnovi privremene odluke visokog predstavnika što je problem kojega odmah treba riješiti, dogovorom i u jednom paketu", izjavio je Čović. Naznačio je kako bi o tome ovisila i potpora predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je član HDZ BiH mogućem zahtjevu Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za rekonstrukciju državne vlade odnosno eliminiranje Stranke demokratske akcije (SDA) iz njezina sastava. SDA je trenutačno izvrgnuta oštrim kritikama koalicijskih partnera zbog protivljenja proračunu kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH i o kojemu ovog tjedna odlučuje Dom naroda državnog parlamenta. Predsjednik SDA Sulejman Tihić u ponedjeljak je izjavio kako se njegova stranka neće dragovoljno povući iz vlasti dodajući kako u njoj imaju pravo na vlastito mišljenje i ono im se ne može uskratiti.

KOPENHAGEN

Dva brata somalskog podrijetla uhićena su u Danskoj zbog sumnje da su planirali teroristički napad, objavila je u utorak danska obavještajna služba (PET) u priopćenju. PET drži da je tim uhićenjima izbjegnut teroristički napad. Dva brata u dobi od 18 i 23 godine uhićena su u ponedeljak, od kojih jedan u gradu Arhusu, a drugi po dolasku u zračnu luku u Kopenhagenu, precizirale su obavještajne službe. "Osumnjičeni su da su pripremali teroristički napad, planirali metode, mete i vrstu oružja", dodaje PET. "Jedan od uhićenih je osumnjičen da je sudjelovao u obuci i treniranju u kampu al-Šebaba u Somaliji s namjerom da izvede teroristički napad", precizira PET. Oba Somalca imaju dansko državljanstvo i 16 godina žive u Arhusu.

WASHINGTON

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame namjerava naoružati talijansku flotu bespilotnih letjelica Reaper, što je potez koji bi mogao otvoriti vrata za prodaju napredne, ubojite, tehnologije tih letjelica i drugim saveznicima, izvijestio je u utorak The Wall Street Journal, citirajući zastupnike u Kongresu i druge dužnosnike. Prodaja bi Italiju učinila prvom stranom zemljom, osim Velike Britanije koja raspolaže s američkim bespilotnim letjelicama naoružanim raketama i laserski navođenim bombama. Američki dužnosnici su rekli da Italija, koja te bespilotne letjelice posjeduje od 2008., u početku namjerava naoružane bespilotne letjelice razmjestiti u Afganistanu. Zastupnici koji dovode u pitanje planirani ugovor kažu da odluka o "naoružavanju" talijanskih Reapera može otežati SAD-u da uskrati slične sposobnosti i drugim saveznicima iz NATO-a, te kako unazađuje napore da se uvedu ograničenja u prodaji drugim zemljama koje proizvode sofisticirane bespilotne letjelice, kao što je Izrael.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙