FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 28. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina treba pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi stabilizirala svoje javne financije i zainteresirana je za sklapanje novog stand-by aranžmana s tom institucijom, no o njegovu eventualnom zaključenju još valja pregovarati, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Nakon razgovora s izaslanstvom MMF-a, predvođenog voditeljem misije za BiH Costasom Christouom, Bevanda je novinarima kazao kako su u MMF-u ocijenili zadovoljavajućom strukturu predloženog proračuna BiH za ovu godinu, što je dobra pretpostavka za daljnje razgovore.

BEOGRAD - Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i bivši predsjednik Boris Tadić u ponedjeljak su u zgradi u kojoj se nalazi ured srbijanskog predsjednika razgovarali o primopredaji dužnosti te zatim u obraćanju novinarima upozorili kako je važno što prije konstituirati institucije vlasti nakon izbora. Nikolić i Tadić su, najavljujući zajednički rad na rješavanju problema građana, poručili kako je u svrhu toga važno što prije formirati institucije vlasti te započeti s radom na svim važnim državnim pitanjima. Nikolić je ustvrdio kako je njegova dužnost, te da i on sam tako misli, da svakome tko osigura parlamentarnu većinu odmah i bez oklijevanja omogući zakazivanje sjednice srbijanskog parlamenta na kojoj će dobiti mandat za sastavljanje nove vlade.

BEJRUT - Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog uloge u pokolju 108 seljaka, a i Rusiji, koja je dosad čvrsto stajala uz režim Bašara al-Asada, više "nije najvažnije tko je na vlasti u Siriji", nego prestanak nasilja i politički dijalog kojim će sami Sirijci odlučiti o suverenosti svoje zemlje, piše u broju od ponedjeljka "The New York Times". Vijeće sigurnosti izbjeglo je i ovaj put izravno optužiti sirijsku vladu za pokolj, ali ju je prozvalo za korištenje tenkova i topništva protiv civila unatoč prekidu vatre dogovorene 12. travnja, podsjeća taj dnevni list. Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask, gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je "užasnut i zgrožen" pokoljem u Huli.

RIM - Službeni Vatikan u ponedjeljak je opovrgnuo informacije prema kojima je jedan od kardinala pod istragom zbog skandala koji je izbio oko curenja povjerljivih podataka, što je uzdrmalo vrh Rimokatoličke crkve i izazvalo jedan od dosad najvećih vatikanskih skandala. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je na konferenciji za novinare izjavio kako Sveta Stolica neće popustiti pritisku medija da se ubrza istraga zbog uhićenja sobara pape Benedikta XVI., koji je plasirao povjerljive dokumente u javnost. Lombardi je također rekao da Papa pozorno i smireno prati tijek događaja te da su nagađanja o internoj borbi za moć unutar Vatikana pretjerana.

NAIROBI - Najmanje 30 osoba je ranjeno u eksploziji koja je u ponedjeljak ujutro odjeknula u trgovačkom centru u samome središtu Nairobija, govore najnoviji podaci, a kenijski premijer Raila Odinga to je okarakterizirao terorističkim činom. "To su potezi počinjeni iz mržnje. Mi smo svjesni prijetnje, no neće nas zastrašiti", rekao je Odinga koji je obišao mjesto nesreće. "Ovakvi teroristički potezi neće nas zastrašiti, ostat ćemo jedinstveni", kazao je kenijski premijer pozvavši da se poveća broj snaga sigurnosti na ulicama u državi. "Riječ je o terorizmu, mi smo pokušali potjerati njih, a sad nam oni pokušavaju vratiti", rekao je Odinga, aludirajući na prošlogodišnju odluku kenijske vlade da pošalje svoje postrojbe u Somaliju, kako bi ondje pomogla u rastjerivanju pripadnika islamističke organizacije Al-Šabab koja pod kontrolom drži veći dio južnog i središnjeg dijela te zemlje. Prve napade Al-Šabab je počinio u listopadu prošle godine.

KAIRO - Umjereni islamistički kandidat Abdel Moneim Abol Fotuh rekao je u ponedjeljak da ne prihvaća rezultate egipatskih predsjedničkih izbora jer glasanje nije bilo pošteno, i to je dosad najozbiljnija kritika izbora kojima je Egipat trebao izabrati nasljednika svrgnutoga čelnika Hosnija Mubaraka, javljaju mediji. "Odbacujem te rezultate i ne priznajem ih", rekao je Abdel Moneim Abol Fotuh, nekadašnji član Muslimanskoga bratstva. On tvrdi da su glasovi kupovani i da predstavnicima kandidata tijekom brojanja glasova nije bio dopušten pristup glasačkim mjestima, javlja AFP. Službeni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak navečer, ali neslužbeno se doznaje da će u drugi krug u lipnju kandidat Muslimanskoga bratstva Mohamed Mursi i bivši Mubarakov premijer Ahmed Šafik. Abol Fotuh je prema preliminarnim rezultatima bio četvrti. Nijedan kandidat u prvome krugu nije prešao pedeset posto, javio je Reuters.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙