FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 28. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

DAMASK

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je "užasnut" pokoljem u Huli, gdje je ubijeno stotinjak ljudi. "Osobno sam zgrožen i užasnut tragičnim događajima koji su se zbili prije dva dana", rekao je Annan novinarima po dolasku u Damask, govoreći o pokolju počinjenu u tom gradu u središtu Sirije, gdje je u petak ubijeno stotinjak ljudi, među kojima pedesetak djece. "Bio je do gnusan čin, sa strašnim posljedicama", dodao je. Annan je rekao da očekuje "ozbiljnu i otvorenu raspravu" s predsjednikom al Asadom, s kojim se sastaje u utorak. "Pozivam sirijsku vladu da poduzme odlučne korake kako bi signalizirala svoju namjeru da krizu riješi miroljubivo, i da svi koji su uključeni pomognu stvoriti pravi kontekst za vjerodostojan politički proces", rekao je Annan novinarima u Damasku. "Ova poruka mira nije upućena samo vladi, već svima s oružjem", dodao je. Ovaj Annanov posjet Siriji, drugi otkako je prije tri mjeseca imenovan izaslanikom, događa se dan poslije osude sirijskog režima u Vijeću sigurnosti UN.

PEKING

Kina je u ponedjeljak osudila "okrutna ubojstva" civila u sirijskom gradu Huli i ponovila stajalište da su napori mirovnog posrednika Kofija Annana jedini način za okončanje nasilja u Siriji. Izjava glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Liua Weimina pokazala je da Peking sve više osuđuje krvoproliće u Siriji, ali Liu nije izravno osudio vladu predsjednika Bašara al Asada. "Kina je duboko šokirana zbog velikog broja civilnih žrtava u Huli i osuđuje najoštrijim riječima okrutna ubojstva običnih građana, posebice žena i djece", rekao je Liu na dnevnom brifingu za novinare.

MOSKVA

I vladine snage i pobunjenici odgovorni su za masakr u sirijskom gradu Huli u kojem je ubijeno najmanje 108 ljudi, a tristo je ranjeno ovoga vikenda, ustvrdio je u ponedjeljak u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji. Svjedočenja UN-ovih promatrača ukazuju na to da su i vlasti i pobunjenici "krivi za smrt nevinih civila", rekao je Lavrov nakon sastanka s britanskim šefom diplomacije Williamom Hagueom. "Nema dvojbe da su vlasti koristile topništvo i tenkove", dodao je Lavrov. "Krivnja treba biti objektivno raspodijeljena... Za tango je potrebno dvoje." "Mi inzistiramo da se provede istraga o tome što se dogodilo u Huli", kazao je. "Moramo shvatiti kako se to dogodilo da bi se osigurali da se to više nikad ne ponovi." Hague je rekao da Velika Britanija prihvaća da pobunjeničke snage snose odgovornost za dio nasilja. "Mi ne tvrdimo da je za svo nasilje u Siriji odgovoran režim (predsjednika Bašara al) Asada, iako na njemu leži glavna odgovornost za takvo nasilje", istaknuo je. Hague i Lavrov su se složili da je mirovni plan posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana jedini izlaz.

NAIROBI

U eksploziji koja je u ponedjeljak ujutro odjeknula u središtu glavnoga kenijskog grada Nairobija ranjeno je nekoliko osoba, a okolne zgrade znatno su oštećene, objavile su agencije. Eksplozija je odjeknula u Aveniji Moi, glavnoj ulici koja se nalazi u strogom poslovnom i trgovačkom središtu grada, u kojoj se u vrijeme ručka svakodnevno zatekne puno građana i turista. "Svi oni koji su se ondje zatekli u trenutku eksplozije preplašili su se i nastala je panika", rekao je za France presse jedan očevidac. Na internetskoj stranici poznatoj po bliskosti sa somalskom islamističkom organizacijom Al-Šabab napisano je kako je u "eksploziji eliminirano pet Kenijaca", no nitko nije preuzeo odgovornost za incident. Posljednjih nekoliko mjeseci Keniju potresa niz bombaških napada. Prvi su napadi počinjeni u listopadu prošle godine nakon odluke kenijske vlade da pošalje svoje postrojbe u Somaliju, kako bi ondje pomogla u rastjerivanju pripadnika islamističke organizacije Al-Šabab koja pod kontrolom drži veći dio južnog i središnjeg dijela te zemlje.

SARAJEVO

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u ponedjeljak kako neće biti promjena u vladajućoj koaliciji u BiH te je zaprijetio kako će SDA blokirati svaki pokušaj da se smijene njeni ministri u državnoj vlasti. Komentirajući nagađanja o mogućoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH nakon što je SDA odbila poduprijeti prijedlog državnog proračuna, Tihić je kazao kako nitko ne može očekivati da njegova stranka tek tako podupire prijedloge s kojima se ne slaže. Istaknuo je kako je sa stajališta SDA predloženi proračun od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) neprihvatljiv jer ne osigurava dostatna sredstva za funkcioniranje državnih institucija i provedbu nužnih reformi. Članovi SDA obavljaju u vladi dužnosti ministra obrane i sigurnosti.

SARAJEVO

Hrvatski državljanin B.D., osumnjičen za sudjelovanje u pljački šibenske podružnice HVB Splitske banke počinjene 2005. godine, uhićen je na području Banje Luke, potvrdila je u ponedjeljak lokalna policija. U priopćenju banjalučke policije navedeno je kako je B.D. uhićen temeljem Interpolove tjeralice koja je za njim raspisana po zahtjevu Županijskog suda u Šibeniku. Navedeno je kako je osumnjičeni za pljačku uhićen u nedjelju poslijepodne u Klašnicama kod Banje Luke. Sukladno standardnim postupcima u ovakvim slučajevima on će biti predan Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučiti o daljim mjerama uključujući i moguće izručenje Hrvatskoj.

MOSKVA

Nijemac Mathias Rust koji je zaprepastio svijet i ponizio SSSR kada je prije 25 godina prizemljio svoj zrakoplov na dva koraka od Kremlja, rekao je u razgovoru za ruske novine kako je ponosan što je tako mogao dati doprinos "ubrzanju" reforma u Sovjetskom Savezu. Mathias Rust (43) je rekao da je htio načiniti prvu pukotinu u željeznom zastoru kako bi zaustavio Hladni rat, u razgovoru za veoma popularni dnevnik Komsomoljska Pravda. "Htio sam uputiti poruku čovječanstvu i to sam i učinio", kazao je. 28. svibnja 1987. Rust, tada osamnaestogodišnjak, sletio je sa svojom unajmljenom Cessnom 172 pokraj katedrale Vasilija blaženog, nekoliko koraka od Kremlja, pošto je nekoliko puta nisko preletio iznad Crvenog trga. Nadao se da će ovim spektakularnim činom potaknuti reforme koje je 1985. najavio sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov poznate kao perestrojka. Rust je za svoj pothvat osuđen na četiri godine zatvora, ali je nakon nešto više od godinu dana oslobođen. Rust danas radi kao analitičar za švicarsku financijsku tvrtku, pošto se kratko prehranjivao igrajući poker.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙