FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Singh u Mianmaru želi konkurirati kineskom utjecaju

Autor: vrad
NAYPYIDAW, 27. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Indijski premijer Manmohan Singh doputovao je u nedjelju u Mianmar, zemlju bogatu prirodnim resursima, u kojoj New Delhi želi konkurirati golemom utjecaju Pekinga.

Manmohan Singh sastat će se s u ponedjeljak s predsjednikom Theinom Seinom i nada se povećanju mogućnosti za ulaganje i jačanju bilateralne trgovine, po priopćenju New Delhija koji od susjeda napose želi uvoziti naftu i plin.

To je prvi posjet indijskog premijera bivšoj Burmi nakon 25 godina. Indija, koja je u prošlosti bila odana saveznica mianmarske oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, približila se vojnom režimu krajem devedesetih, poglavito na polju sigurnosti i energije, što je izazvalo kritike iz Washingtona.

No političke prilike su se stubokom promijenile nakon odlaska hunte s vlasti prije godinu dana. Suu Kyi je izabrana za zastupnicu u parlamentu i priprema se za putovanje po Europi idućeg mjeseca.

U utorak će se Singh u mianmarskom glavnom gradu sastati s dobitnicom Nobelove nagrade za mir koja je jedno vrijeme studirala u Indiji, gdje je njezina majka bila veleposlanica i koja je 2010. rekla da je "tužna" zbog indijske potpore vojnom režimu.

"Radujemo se što je Indija danas otvorenija prema nama", rekao je glasnogovornik njezine stranke, Nacionalne lige za demokraciju (LND).

"Indija ima samo riječi hvale za tranziciju u Mianmaru", dodao je pak Singh, napomenuvši da je njegova zemlja "spremna prenijeti svoja demokratska iskustva".

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti Mianmar je bio indijska pokrajina i dvije zemlje održavaju vjerske veze od prvih početaka budizma prije 2000 godina. Mianmar i Indija imaju dugačku zajedničku granicu.

Singh je zadnji na dugom popisu indijskih visokih gostiju koji su posjetili Mianmar. Rajiv Biswas, glavni ekonomist konzultatnske kuće IHS Global Insight ocijenio je da je ovaj posjet "prilično zakasnio".

"Mianmar je strateški veoma važan za Indiju i ona bi se prema njemu trebala odnositi s najvećom pažnjom (...) sve dok se proces reforma ne dovrši", dodao je.

Po podacima IHS-a, Kina je lani bila najveći strani ulagač u Mianmaru, s ugovorima vrijednim 8,3 milijarde dolara, a Indija je na 13. mjestu s tek 189 milijuna. Kinesko-mianmarska trgovačka razmjena iznosila je 4,4 milijarde, a indijsko-mianmarska 1,2 milijarde dolara.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙