FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Replika nacističkog logora u Pragu

Autor: vrad
PRAG, 28. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Izložba u obliku replike nacističkog koncentracijskog logora otvorena je u nedjelju u Pragu u povodu 70. obljetnice atentata na "SS-3" Reinharda Heydricha, jedinog nacističkog čelnika ubijenog u Drugom svjetskom ratu.

Iza ulaznih vrata nad kojima se uzdiže nacistički orao i cinični natpis "Arbeit macht frei" ("Rad oslobađa"), izložba zapravo prikazuje sudbine pripadnika pokreta otpora i krvavu represiju nacističkih okupacijskih vlasti.

Jedan od onih koji su osmislili "konačno rješenje židovskog problema", SS-Obergruppenfuehrer Heydrich, koji je u rujnu 1941. imenovan "Reichsprotektorom" u Pragu, izradio je i plan posvemašnje germanizacije čeških zemalja koji uključuje preseljenje "nearijevskog" stanovništva u Sibir.

"Atentat je bio najuspješnija vojna operacija našeg naroda u proteklom stoljeću", rekao je češki ministar obrane Alexandr Vondra za agenciju France Presse.

Koordinacija između padobranaca poslanih iz Londona i pripadnika pokreta otpora na licu mjesta "zahtijevala je ne samo savršen plan, već i srčanost", rekao je.

Češki borci Jan Kubiš i Jozef Gabčik izveli su 27. svibnja 1942. bombaški napad na Heydricha dok se ovaj u svom mercedesu registarskih oznaka "SS-3" (pločice "SS-1" imao je Adolf Hitler a "SS-2" Heinrich Himmler) vozio iz svog sjedišta u glavni stožer u Praškom dvorcu.

"Čovjek čeličnog srca", kako ga je zvao Hitler, podlegao je ozljedama 4. lipnja 1942.

Nacisti su uzvratili neviđeno okrutnom odmazdom u kojoj je ubijeno 5.000 ljudi.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙