FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 27. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović, na upit novinara da komentira "aferu" u Ministarstvu obrane (MORH) gdje su neke djelatne vojne osobe uz plaće primale i invalidske mirovine, kazao je danas kako je riječ o moralnoj i financijskoj šteti. U ovoj aferi je nastala veća moralna nego financijska šteta iako je riječ naravno i o financijskoj. U svakom slučaju riječ je o propisima koje je donio netko izvan vojske, a u vojsci netko to koristio, rekao je Josipović, koji je poslijepodne na zagrebačkom Jarunu bio nazočan prigodnom programu u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske. Inače, dodao je predsjednik Josipović, danas kada slavimo Dan Oružanim snaga RH, treba ponajprije istaknuti kvalitete koje naša vojska ima. One su se potvrdile ne samo u Domovinskom ratu koji je pobjedonosno završio, nego i u mnogim misijama UN-a i NATO-a, kao i u onim aktivnostima u kojima je Hrvatska vojska pomagala u Hrvatskoj - kod elementarnih nepogoda, požara, poplava ili nestašica vode. Mislim da možemo svim pripadnicama i pripadnicima HV-a čestitati na onome što rade, a naravno sve nedostatke ćemo ukloniti, naglasio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović. Na pitanje novinara je li kontaktirao s novoizabranim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikoliće, predsjednik Josipović je rekao kako još nije ni formalno ni neformalno. Također ponovio je svoje ranije stajalište kako Nikolićeva izjava da je Vukovar srpski grad, u koji se Hrvati nema zašto vraćati, "nije u duhu pomirenja i dobrosusjedskih odnosa". Na Rekreativno-športskom centru Jarun danas se, u povodu obilježavanja 21. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV) održava Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojba Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova.

ZAGREB - Novoizabrani zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet rekao je danas kako je bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor nakon izgubljenih parlamentarnih izbora trebala odmah dati mandat na raspolaganje i da bi to bilo primjereno političko ponašanje. Upitan očekuje li da će Kosor ostati na dužnosti potpredsjednice Hrvatskog sabora, Prgomet je odgovorio da su demokratski standardi jasni i kako bi svakako trebala ponuditi mandat na raspolaganje, ali i da to ne znači da će bit smijenjena. Smatra da u HDZ-u neće biti tabora pobjednika i poraženih i vjeruje da će biti pronađena najbolja rješenja, uz poštivanje demokratskih standarda te da će predsjednik stranke Tomislav Karamarko voditi stanku kao to članstvo i očekuje, ali i da u Predsjedništvu neće nužno uvijek biti unisonog razmišljanja. "Ne mislim misliti isto što i predsjednik stranke, treba imati stav i pravo ga iznijeti, no utvrđene stavove treba poštovati i oni obvezuju", rekao je Prgomet, gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije. Dodao je kako je loše što su neki HDZ-ovi dužnosnici tvrdili da ništa nisu čuli, znali, vidjeli ili rekli. Osudio je postupak napuštanja stranke i vlade bivšeg predsjednika i premijera Ive Sanadera i smatra da javnosti i stranci još duguje objašnjenje zašto je to učinio. Prgomet mu ne bi dopustio povratak u stranku. Upitan o uzrocima HDZ-ovog poraza na parlamentarnim izborima Prgomet drži da je to, između ostalog, rezultat neriješenih gospodarskih problema, prekasno započete borbe protiv kriminala i korupcije koji su većih razmjera no što se mislilo, uništena proizvodnja i izvoz, nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji. U vezi s istupom novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad u koju se Hrvati ne trebaju vraćati, Prgomet je rekao kako to nije dobro za izgradnju dobrosusjedskih odnosa dviju država.

VUKOVAR - Izaslanstvo Istarske županije predvođeno županom Ivanom Jakovčićem posjetilo je danas Vukovarsko-srijemsku županiju, a u odvojene posjete primili su ga vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. U pratnji gradonačelnika Sabe izaslanstvo Istarske županije obišlo je obnovljenu Istarsku ulicu u vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica, teško stradalu u jugo-srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, a koju je s 1,2 milijun kuna u sklopu akcije "Solidarnost za Vukovar", obnovila Istarska županija. Gradonačelnik Sabo je na upit novinara prokomentirao izjavu novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je rekao da je Vukovar „srpski grad“, kazavši kako je Vukovar višenacionalan grad, u kojem prema popisu stanovništva živi 32 posto Srba. "Vukovar je grad mira i tolerancije i učiniti ćemo sve ta takvim Vukovar i ostane", kazao je vukovarski gradonačelnik Sabo. Gradonačelnik Sabo zahvalio je županu Jakovčiću što se Istarska županija odazvala akciji "Solidarnost za Vukovar" te pomogla bržoj obnovi u ratu uništene vukovarske gradske infrastrukture i povratku života u Vukovar.

VUKOVAR - Izložbom plakata dosadašnjih manifestacija "Nebo nad Vukovarom", kojom je od 1998. godine vukovarski Gradski muzej obilježavao obljetnice povratka u Vukovar nakon Domovinskog rata, te predstavljanjem ovogodišnjeg plakata, večeras je obilježano 14 godina od povratka Gradskoga muzeja u Vukovar. Ravnateljica vukovarskog Gradskoga muzeja Ružica Marić kazala je kako je ovogodišnja manifestacija "Nebo nad Vukovarom" ujedno i posljednja jer se do kraja godine očekuje otvorenje stalnog muzejskog postava u Dvorcu Eltz, u kojem se nalazi i sjedište Gradskoga muzeja. "Od ruševine u koju se 1998. godine vratio Gradski muzej Vukovar, 14 godina kasnije dovršena je obnova dvorca Eltz i pred nama je, kao veliki finale, realizacija stalnog muzejskog postava", istaknula je ravnateljica Ružica Marić. Podsjetila je kako je prvi stalni muzejski postav u Vukovaru otvoren 1948. godine, u prostoru tadašnje Diližansne pošte, odakle je 1966. godine preseljen u Dvorac Eltz. Također je podsjetila kako su od 1991. godine vukovarski muzealci djelovali u progonstvu u Muzeju Mimara u Zagrebu, sve do povratka u razrušeni Dvorac Eltz. Nakon povratka otuđenih umjetnina iz Srbije 2001. godine i početka restauracije muzejske građe i obnove Dvorca Eltz, Gradski muzej djeluje na privremenoj adresi u Ružičkinoj kući u Vukovaru u kojoj se nalazi i danas.

VODICE - Na području Vodica na minski sumnjivom području brda Okit gori nisko raslinje i borova šuma, a požar gase vatrogasci iz Šibenika i lokalnih vatrogasnih društava uz pomoć tri kanadera, izvijestila je popodne Državna služba za zaštitu i spašavanje (DSUZ). Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik primio je u 16,50 sati dojavu o požaru otvorenoga tipa na području brda Okit. Na požarište su potom upućena najprije dva kanadera, a naknadno još jedan tako da požar sada gase tri kanadera. Požar gase i 22 vatrogasca s osam vatrogasnih vozila iz šibenske javne vatrogasne postrojbe i lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

SLAVONSKI BROD - U organizaciji Brodsko-posavske županije na poljoprivrednom gospodarstvu Srednje škole "Matija Antun Reljković" danas je održana 15. međužupanijska stočarska izložba i sajam poljoprivrede "Slavonski Brod 2012.". Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je to "odlična manifestacija, koja je davno prerasla županijske granice. "Razvoj stočarstva, nove tehnologije, povezivanje samih proizvođača, a pogotovo sa znanstvenim institucijama jedini je pravi put za razvoj stočarske proizvodnje u Hrvatskoj", kazao je ministar Jakovina. Također je komentirao i situaciju vezanu uz šete od mraza na voćarskim kulturama, koje, prema podacima Voćarske zajednice iznose oko 900 milijuna kuna. Voćari očekuju od države da pomogne s 30 posto toga iznosa kako bi preživjeli do nove uspješnije berbe. Među zahtjevima koje su nedavno uputili je i oslobađanje od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i sanacija kredita za podizanje nasada. "Štete jesu velike, radimo analizu. Vidjet ćemo što se može učiniti, nisam siguran da su u proračunu predviđeni toliki iznosi, ali pokušat ćemo na druge načine pomoći", rekao je Jakovina. Kazao je kako je ministarstvo u proteklih šest mjeseci učinilo sve da zaustavi negativne trendove. "Govorimo o 1,6 milijardi kuna isplaćenih poticaja prije roka, zakonu o legalizaciji objekata, novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji će dati potencijal pravim proizvođačima. Razgovaramo s HABOR-om i poslovnim bankama da omogućimo kvalitetniji izvor financiranja poljoprivrednicima. Radi se, ne mogu se rezultati vidjeti preko noći, nemamo čarobni štapić", kazao je ministar.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙