FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

HELSINSKI

Naoružani napadač otvorio je vatru s krova zgrade u središtu finskog grada Hyvinkaae u subotu rano ujutro i pritom ubio dvoje osamnaestogodišnjaka i ranio sedmero ljudi, priopćila je policija. Muškarac u dobi od 18 godina, odjeven u maskirnu odjeću, uhićen je nekoliko sati nakon pucnjave ispred barova i restorana u Hyvinkaai, gradiću 54 kilometra sjeverno od prijestolnice Helsinkija. Motiv pucnjave nije poznat. Posljednjih godina u Finskoj je zabilježen niz pucnjava. Glavni inspektor regionalne policije Timo Lepalla izjavio je da je osumnjičenik, koji nema kriminalnu prošlost, uhićen bez problema. Vjeruje se da je koristio dvije puške te da je djelovao sam.

BEJRUT

Više od 90 civila, među kojima 25 djece, poginulo je od petka u bombardiranju okolice Hule, grada u središtu Sirije, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Više od 90 ljudi poginulo je, među njima 25 djece, u bombardiranju" prigradskih naselja Hule, u pokrajini Homsu, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman. Sirijska vojska počela je u petak oko podneva bombardirati predgrađe Hule, napose naselja Taldo na jugu i Tibe na zapadu, nastavljajući paljbu do subote u zoru, dodao je. U subotu su mnogi stanovnici Tibea i Talda bježali prema središtu Hule iz straha od novog bombardiranja, a na amaterskim videosnimkama objavljenim na YouTubeu vide se strašni prizori dječjih trupala na zemlji. SOHR je osudio pasivnost međunarodne zajednice i Arapske lige, nazivajući ih "pomagačima sirijskog režima u pokolju u Huli".

SARAJEVO

Pet od šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini priprema se pokrenuti mjere kojima bi Stranku demokratske akcije (SDA) eliminirali iz vlasti nakon što su njeni zastupnici u državnom parlamentu ovog tjedna i u drugom čitanju glasovali protiv proračuna kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH, prenose u subotu lokalni mediji. Za sada je nejasno kakve bi točno poteze mogla povući "petorka" s obzirom da je predsjednik SDA Sulejman Tihić ranije najavio kako njegova stranka neće dragovoljno odstupiti iz vlasti. "Ako mi odemo iz vlasti, tko će onda braniti interese države", izjavio je Tihić. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je "Dnevnom avazu" da je sada sasvim jasno da će biti "prekompozicije" u Vijeću ministara u kojemu SDA ima svoje ljude na pozicijama ministra obrane i sigurnosti. "Siguran sam da će se već idućeg tjedna pokrenuti te aktivnosti. Kakve su posljedice i u kojem to pravcu može ići, ne bih želio nagađati. Meni nije drago što se to događa, ali je sasvim izvjesno da će se to desiti", izjavio je Čović.

BAKU

Azerbajdžan se u subotu priprema za završnicu Eurovizije u prijestolnici Bakuu koji se svojski potrudio da pred više od sto milijuna televizijskih gledatelja dostojno predstavi zemlju, dok vlast uhićuje desetke pripadnika oporbe. Veoma popularno glazbeno natjecanje je najveći događaj dosad organiziran u toj bivšoj sovjetskoj republici s režimom koji u inozemstvu kritiziraju zbog nepoštivanja ljudskih prava. Svečano ozračje u petak su pokvarila nova uhićenja više desetaka pripadnika oporbe koji su pokušavali organizirati mirne prosvjede, tražeći poštene izbore i slobodu okupljanja. "Više od 60 osoba je uhićeno" a "desetak je ozlijeđeno", priopćilo je Javno vijeće, oporbeni pokret. Vlast pak ističe da oporba može izražavati svoje mišljenje sve dok ne krši zakon. Radiotelevizija Europske unije koja organizira natjecanje smatra pak da je riječ o nepolitičkom događaju.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je da Europskoj uniji i eurozoni ne prijeti dugoročna kriza, unatoč situaciji u Grčkoj na koju je trenutno fokusirana sva pažnja. "Situacija u Grčkoj je ozbiljna i zahtijeva ozbiljan pristup, ali je pozitivnih signala u Europi bitno više", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju. Pojasnio je da je većina europskih država, s izuzetkom Grčke i još dvije države iz "sredozemnog bazena", već izašla ili izlazi iz krize jer su u njima provedene potrebne reforme, čime su stupile na put ekonomskog oporavka, te da su za razvoj i stabilnost starog kontinenta najvažnije dominantne ekonomije na europskom sjeveru. "Pravi bi problem bio kad bi se ono što se događa u Grčkoj događalo u Njemačkoj, a to nije slučaj", rekao je Janša, dodavši da u prostoru EU-a zbog financijske nestabilnosti nekih država s ruba eurozone idućih mjeseci može doći do "jačih potresa" koji ne mogu ugroziti stabilnost cjeline.

LJUBLJANA

U tročlanu obitelj iz Svetog duha kod Škofje Loke u središnjoj Sloveniji udario je grom, ubivši 46-godišnjeg muškarca čija su kći i supruga preživjele, objavili su slovenski mediji. Nesreća se dogodila u petak oko 21 sat dok su šetali poljem blizu svog naselja. Glasnogovornik policijske uprave Kranj Leon Keder izjavio je da je muž podlegao ozljedama, dok su 43-godišnja supruga i 15-godišnja kći izvan životne opasnosti. Prema navodima medija, u nesreći su pretrpjele samo lakše ozljede.

PEKING

Brat slijepog kineskog aktivista za ljudska prava Chena Guangchenga je nestao, izjavio je odvjetnik Liu Weiguo u subotu, nekoliko dana nakon što je Chen Guangfu pobjegao iz svog sela u sjevernoj Kini kako bi potražio pomoć za svog sina koji je u zatvoru. Chen Guangfu, najstariji brat Chena Guangchenga, pobjegao je iz svog doma u pokrajini Shandong i došao je u Peking u srijedu kako bi potražio pravnu pomoć za svog sina Chena Keguia, koji je optužen za pokušaj ubojstva. Izgleda da je on postao posljednja meta vladine osvete obitelji Chena Guangchenga nakon bijega slijepog aktivista. Borac za ljudska prava Chen Guangcheng izazvao je diplomatsku krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu pošto je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora u kojem je proveo gotovo dvije godine u svome selu u Shandongu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙