FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama nije potvrdio da se Chen nalazi u veleposlanstvu SAD-a

Autor: mtro
WASHINGTON, 30. travnja 2012. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama odbio je u ponedjeljak potvrditi nazočnost kineskog disidenta Chena Guangchenga u američkom

veleposlanstvu u Pekingu, ali je naglasio da su ljudska prava najveći problem u odnosima s Kinom.

Na pitanje tijekom konferencije za novinare s japanskim premijerom Yoshihikom Nodom o nazočnosti slijepog odvjetnika u američkom veleposlanstvu u Kini, Obama je samo rekao da je upoznat s informacijama tiska o stanju u Kini, te da neće davati izjave o toj temi.

Nazočnost Chena u veleposlanstvu SAD-u u Pekingu dovodi američku administraciju u vrlo osjetljiv položaj prema Kini i Washington do sada nije potvrdio da se disident tamo nalazi, unatoč potvrda iz kineske oporbene zajednice.

Chen Guangcheng, odvjetnik koji se sam obrazovao i postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. U poruci postavljenoj u petak na internetu upućenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kućnog pritvora. U video poruci zatražio je od premijera da naredi istragu o zlostavljanju kojem su njega i njegovu obitelj izložili lokalni dužnosnici.

Američki predsjednik je naglasio da u svakom razgovoru s kineskim dužnosnicima "ispliva" pitanje ljudskih prava. "Uvjereni smo da je to dobro, ne samo zato što to odgovara našim načelima i našoj vjeri u slobodu i ljudska prava, već i zato što vjerujemo da će Kina biti jača ako se otvori i liberalizira", ocijenio je Obama.

U četvrtak i petak u Kinu stižu američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner na bilateralne sastanke o starteškim i gospodarskim pitanjima.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙