FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici i popodne o saborskom Poslovniku

Autor: trub
ZAGREB, 23. svibnja 2012.(Hina) - Stajući u obranu izmjena saborskog Poslovnika, SDP-ov zastupnik Željko Kolar rekao je da o zainteresiranosti zastupnika za raspravu i dizanje pločica "replika" i "ispravak netočnog navoda" najbolje govori gotovo prazna sabornica tijekom popodnevne rasprave.

"Slika poluprazne sabornice govori više od riječi i dizanja pločica", kazao je Kolar ustvrdivši da bi prvi bio protiv izmjena Poslovnika kada bi se time spriječilo pravo zastupnicima da govore i iznose svoje mišljenje.

Odgovorio mu je Gordan Jandroković (HDZ) rekavši da nitko zastupnicima ne može "zatvoriti usta" već da je stvar u tehnologiji odnosno pravilima igre koje ovaj put pogoduju vladajućima. Sada će, rekao je, predstavnici izvršne vlasti biti u boljoj poziciji od zastupnika i moći će zaključiti raspravu što nije zabilježeno u proteklih 20 godina parlamentarizma.

"Kad ste vi bili oporba niste imali problema s 'ispravkom netočnog navoda', a sad to pravo nama oduzimate", kazao je Jandroković. I njegova stranačka kolegica Ana Lovrin smatra da je 'ispravak netočnog navoda' prilika za brzu intervenciju zastupnika. "Točno je da je bilo puno zlouporaba, ali predsjedavajući ima dovoljno ovlasti da tada intervenira", navela je i dodala kako je bolje da se poprave postojeći mehanizmi nego da se to ukine.

Lovrin je ustvrdila da se Sabor posljednjih mjeseci marginalizira ne samo predloženim izmjenama Poslovnika nego i donošenjem nekoliko zakona kojima su ingerencije Sabora prenesene na Vladu odnosno ministarstva, poput zakona o restrukturiranju HŽ-a.

Hrvatski laburist Branko Vukšić smatra da treba njegovati kulturan i pristojan govor u Saboru, ali i polemiku koja će razbistriti neku temu što je dobrodošlo u Saboru. Ali, dodao je, dosad se u Saboru nije dogodilo da se vladajući zastupnici žestoko usprotive mišljenju i prijedlozima Vlade.

"Ne bude li dinamike i ispravaka u raspravi, svi ćemo zaspati", dodao je Stjepan Milinković (HDZ), no iz SDP-a su mu poručili da ispravci zagušuju raspravu dok replike doprinose dinamičnosti, što svjedoči i sam Milinković svojim repliciranjem.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙