FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze i euro ponovno pod pritiskom

Autor: scvi
TOKIO, 23. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je tečaj eura ponovno zaronio ispod razine od 1,27 dolara, jer se ulagači plaše da bi izlazak Grčke iz eurozone naštetio cijelom tom bloku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,00 sati bio u minusu oko 2 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru pali su, pak, između 0,9 i 1,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 8,00 sati bio u minusu 1,7 posto, nakon što je jučer ojačao 1,1 posto.

Europska dužnička kriza daleko je od rješenja, a sve je veći broj analitičara koji smatraju da će Grčka izaći iz eurozone, što bi moglo naštetiti i drugim prezaduženim članicama tog bloka.

Večeras se održava sastanak lidera Europske unije na kojemu će glavna tema biti dužnička kriza, no ne očekuje se neki značajniji napredak.

„Sumnjamo da će sastanak rezultirati značajnijim konkretnim dogovorima. A ako ih ne bude, rizičnije investicije, kao što su dionice, mogle bi se naći pod dodatnim pritiskom“, pišu analitičari Barclaysa u bilješci klijentima.

Ulagače zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gopsodarstva. Svjetska banka snizila je procjenu ovogodišnjeg rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva s 8,4 na 8,2 posto i pozvala kineske vlasti da uvedu dodatne poticajne mjere.

Tamošnje vlasti već su najavile veća ulaganja u infrastrukturne projekte, a olabavljena je i monetarna politika, no prema posljednjim podacima, čini se da kompanije nisu spremne dodatno se zaduživati zbog nesigurnosti u globalnom gospodarskom okruženju.

Zbog strahovanja od produbljivanja dužničke krize, na valutnim je tržištima euro ponovno pod pritiskom.

Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,2665 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2790 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 101,65 na 100,65 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 79,50 jena.

Nakon što je jučer pala za 1,1 dolar, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 50-ak centi, na 91,29 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙