FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečajevi o korištenju opreme za otkrivanje ilegalnih imigranata

Autor: dspo
VALBANDON , 21. svibnja 2012.(Hina) - U MUP-ovom odmaralištu u Valbandonu kraj Pule danas je započeo prvi od dva dvodnevna tečaja o korištenju digitalnih izviđačkih kamera i GPS uređaja koji služe za otkrivanje ilegalnih imigranata u prelasku tzv. zelenih (kopnenih) granica.

Organizator tečaja je veleposlanstvo SAD-a, kroz Program za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS), u suradnji s Upravom za granicu MUP-a.

Svaki od dva tečaja pohađat će po dvanaest pripadnika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Ministarstva unutarnjih poslova, a na prvom tečaju će kao promatrači sudjelovati i dva pripadnika makedonske granične policije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena dosadašnja, kako je istaknuto, uspješna suradnja MUP-a RH i Veleposlanstva SAD-a.

Obuku će provoditi Bryan Nez, bivši pripadnik elitne jedinice Američke uprave za imigraciju i carinu "Shadow Wolves", osnovane radi nadzora ilegalnog prelaska američko-meksičke granice. Oprema koja će se koristiti prilikom provođenja ove obuke, vrijedna oko 100 tisuća američkih dolara, predat će se potom Upravi za granicu i Carinskoj upravi.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu MUP-a Stipica Kuna na konferenciji za novinare pohvalio je dosadašnju suradnju s SAD-om, istaknuvši kako je granična policija od 2001. godine kroz Program za kontrolu izvoza i sigurnost granica primila tehničku potporu u vrijednosti od oko 1,5 milijuna dolara.

"Ova sofisticirana oprema za nadzor državne granice na rijekama, kopnu i moru doprinosi boljoj reaktivnosti i povećanju kapaciteta učinkovitosti granične policije," kazao je načelnik Kuna.

U ime Veleposlanstva SAD-a savjetnik za EXBS program Kevin Cummings je rekao kako će taj program u sljedećem razdoblju biti fokusiran na pomaganje hrvatskim agencijama da postanu mentor zemljama u regiji.

Prvi tečaj, koji je počeo danas, završava sutra, a drugi će se održati 24. i 25. svibnja.

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙