FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja „Živim život bez nasilja"

Autor: zdra
VUKOVAR, 7. svibnja 2012. (Hina) - U sklopu preventivne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Programa Ujedninjenih naroda za razvoj (UNDP) „Živim život bez nasilja", koja je pokrenuta 2010. godine sa ciljem prevencije svih oblika nasilja i izgradnje kulture nenasilja posebice kod mlade populacije, u Vukovaru su večeras na konferenciji za novinare predstavljene aktivnosti programa za ovu godinu.

Načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber rekla je kako je kampanja posebice usmjerena na učenike osnovnih i prvih razreda srednjih škola, s obzirom da se je riječ o ciljanoj skupini čiji se identitet upravo formira u tom razdoblju, pa samim tim i razvijanje bliskih veza.

"Tijekom rata, Vukovar je bio žrtvom neopisivog nasilja" rekla je koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton dodajući kako je ovogodišnja kampanja započela u Vukovaru "kako bismo naglasili svoju nadu u budućnost ispunjenu tolerancijom i nenasiljem".

Konferenciji za novinare nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović, koji je večeras u Vukovaru predstavljen i kao UNDP-ov Ambasador dobre volje za nenasilje.

"Čast mi je što mi je pružena ova mogućnost da surađujem s UNDP-om kako bi se osvjestilo mlade o ovom problem, te da se mladim muškarcima ukaže na to kako njihovo ponašanje može pomoći u suzbijanju nasilja nad ženama", kazao je Sokolović.

Nakon konferencije za novinare održana je i predstava "Nasilje-za nasilje nema opravdanja" koju je osmislio Zijah Soković u suradnji s Draženom Šivakom, glumcem i asistentom na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

U sklopu kamapnje Živim život bez nasilja", koja će se osim u Vukovaru, do studenoga provesti i u gradovima Rijeci, Puli, Šibeniku i Čakovcu, te u Osijeku i Splitu, predviđeno je održavanje radionica o nenasilju u školama s učenicima koji bi potom imali prigodi pogledati i predstavu "Nasilje-za nasilje nema opravdanja" te biti nazočni prigodnom glazbenom programu.

Prema policijskim statistikama u Hrvatskoj se svakodnevno prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, dok taj broj raste na 60 tijekom praznika, kada napetosti u obiteljskim odnosima najviše dolaze do izražaja. Žene su najčešće žrtve zlostavljanja, odnosno u 70 do 83 posto žrtve nasilja su žene, dok su u 3 do 12 posto slućajeva žene počiniteljice nasilja.

(Hina) xzdra ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙