FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Vodstvo hrvatske manjine očekuje početnu Nikolićevu suzdržanost

Autor: jsta
SUBOTICA, 21. svibnja 2012. (Hina) - Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini očekuje ozračje suzdržanosti prema hrvatskoj manjini poslije pobjede Tomislava Nikolića na nedjeljnim predsjedničkim izborima, no ne vjeruje u drastično pogoršanje njezina položaja, doznaje se u ponedjeljak u njihovim prvim komentarima.

"Vojvođanski Hrvati mogli bi biti taoci velike vezanosti uz politiku Demokratske stranke i Borisa Tadića, jer eksplicitna potpora jednom kandidatu može biti od pobjednika tumačena kao odsustvo lojalnosti instituciji predsjednika", izjavio je za hrvatske medije u Vojvodini ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i politički analitičar Tomislav Žigmanov.

On dodaje da vojvođanski Hrvati "sigurno nisu sretni zbog toga što je novi predsjednik Srbije bio član Srpske radikalne stranke, čijem se lideru i danas sudi za zločine na srijemskim Hrvatima".

"Sigurno je da će postojati stanovita nespremnost za političku suradnju s ovdašnjim Hrvatima, barem dok se ne upoznamo s političkom praksom novoga predsjednika", naveo je Žigmanov.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić je naveo kako ne očekuje velike političke i društvene potrese jer "Nikolić neće odustati od europske politike".

"Svaka druga opcija Nikolića bi mogla stajati gubitka potpore koju je sada dobio od znatnog dijela građana Srbije", naveo je Kuntić.

Ipak, predsjednik DSHV-a drži da će između Srbije i Hrvatske u početku doći do zatezanja odnosa zbog Nikolićeva insistiranja na pitanju povrata izbjeglica iz Hrvatske, no da dugoročno suradnja dvije zemlje neće biti prekinuta.

Premda je podržavao Borisa Tadića, DSHV je čestitao Tomislavu Nikoliću na pobjedi.

Kuntić je dodao kako ne očekuje da će pozicije koje je DSHV u koaliciji s Demokratskom strankom na parlamentarnim izborima osvojio biti ugrožene.

DSHV će imati po jednog zastupnika u Skupštini Srbije ni Vojvodine, vijećnike u parlamentima Subotice, Sombora, Apatina i Srijemske Mitrovice te nekoliko visokih gradskih dužnosti.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙