FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8: Nada u pregovore s Iranom, razlike oko Sirije

Autor: vrad
CAMP DAVID, 19. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u subotu na summitu G8 nadu u uspjeh skorih pregovora o iranskom nuklearnom programu, ali je bio puno neodređeniji u vezi sa Sirijom, o kojoj nikako da usuglasi stajalište s Moskvom.

Drugog dana summita u Camp Davidu, Obama je istaknuo da su on i njegovi partneri "jedinstveni" u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.

"Mislim da smo svi suglasni da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali njegova stalna kršenja međunarodnih pravila i njegova nesposobnost da sve dosad dokaže kako ga ne želi militarizirati, ozbiljan su razlog za zabrinutost svih nas", istaknuo je Obama u Camp Davidu u američkoj saveznoj državi Maryland.

Nekoliko dana prije nastavka pregovora šestorice (SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Kina plus Njemačka) i Irana u Bagdadu, Obama je rekao da su on i njegovi partneri "optimistični" glede njihova ishoda.

"Svi smo odlučni nastaviti pristup sankcija i pritisaka, istodobno s diplomatskim pregovorima. Nadamo se da ćemo taj problem riješiti na miran način koji poštuje suverenitet Irana i njegova prava u međunarodnoj zajednici, ali i traži odgovornost", kazao je.

Ta potvrda jedinstva i odlučnosti prema Iranu dolazi na kraju tjedna u kojem je Izrael ponovo dao naznake o spremnosti za preventivni napad na nuklearni program Teherana.

Izrael, siguran da je iranski nuklearni program vojne naravi i da je prijetnja njegovoj opstojnosti, natuknuo je da bi mogao pokrenuti vojne udare na Iran ako diplomacija ne dade rezultata. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predbacio je Iranu da želi "dobiti na vremenu".

Mogućnost novog otvorenog sukoba na Bliskom istoku zabrinjava Washington, a posebno u izbornoj godini. Obama redovito ističe da je diplomatski put i dalje otvoren, premda "sat otkucava".

Razmjerno optimističan ton u vezi s Iranom odudara od Obaminih izjava o Siriji, gdje već 15 mjeseci traje pobuna koju režim predsjednika Bašara al-Asada guši u krvi.

"Svi mislimo da su mirno rješenje i politička tranzicija dobri za Siriju, svi smo veoma zabrinuti zbog nasilja koje se ondje događa, zbog izgubljenih života", rekao je.

Američki predsjednik je također kazao da on i njegovi partneri podupiru plan Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, kojim bi se trebalo zaustaviti nasilje.

"Slažemo se, i očekujem da se to unese u završno priopćenje, da se Annanov plan mora provesti u cijelosti i da što prije mora početi politički proces radi rješavanja tog problema", dodao je Obama.

No visoki dužnosnik u ruskom izaslanstvu koje prati premijera Dmitrija Medvedeva na summitu G8 rekao je da nije postignuta suglasnost oko Sirije u završnom priopćenju koje se u subotu treba objaviti u Camp Davidu. Medvedev na G8 zastupa predsjednika Vladimira Putina čiji je nedolazak na summit zapažen.

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙