FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NGO pritišće G8 da ne zaboravi borbu protiv gladi

Autor: rtom
WASHINGTON, 17. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Međunarodne humanitarne udruge pritišću skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta da na summitu u američkom gradu Camp Davidu kojim će u petak i subotu dominirati kriza eurozone ne zaborave borbu protiv gladi i krizu hrane.

Tri godine prošle su od sastanka na vrhu u talijanskome gradu L'Aquile na kojem je G8 (Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Rusija i Japan) obećao uložiti 20 milijarda dolara u trogodišnji program razvoja poljoprivrede siromašnog juga.

Nevladine udruge (NGO) ističu da je G8 održao obećanje, no sada se mora manje usredotočiti na novac, a više na izradu konkretnih rješenja za iskorjenjivanje gladi u svijetu.

Ben Leo, politčki direktor nevladine uduge ONE koju je osnovao s irskim pjevačem Bonom, rekao je da je idući cilj izvući 50 milijuna ljudi iz siromaštva kroz akcijske planove. Naglasak treba biti na borbi protiv pothranjenosti djece koja pogađa četvrtinu djece u svijetu prvih godina života.

"Ako se nešto ne poduzme, pola milijarde djece zaostajat će u rastu i mentalnom razvoju u idućih 15 godina. Želimo da G8 primi postane svjestan te goleme brojke", rekao je Michael Klosson iz udruge Save The Children (Spasimo djecu).

Svjetsko gospodarstvo izdvaja zbog pothranjenosti između 20 i 30 milijarda dolara svake godine, a ona se može sprječiti i taj novac uštedjeti, tvrdi Klosson.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame obećala je da će dio skupa biti posvećen krizi hrane. Dužnosnici iz afričkih zemalja Benina, Etiopije, Gane i Tanzanije obratit će se tim povodom skupini G8.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙